2019. december 12. csütörtök - Gabriella
Online hírfolyam
2015 szept. 07.
Esztergomi kick-boxosok San Sebastianban az Európa-bajnokságon
35 ország képviseltette magát a spanyolországi San Sebastianban megrendezett Cadet&Junior Kick-Box Európa-bajnokságon augusztus 22-30. között. Ahol mindösszesen 1419 nevezéssel jól felkészült népes mezőny gyűlt össze. Az Esztergomi Kick-box SE-t 10 versenyző képviselte. Edzőként tartott a résztvevőkkel Zrínyi Miklós, mint a magyar csapat vezetője, valamint Hirsch Viktor és Olasz Attila.

László Barnabás Cadet 2. light-contact és kick-light -57kg küzdelmeiben vett részt. Light-contactban rögtön az első napon már tatamira lépett. A 16 között a szlovák Ladislav Maruscsakkal mérkőzött meg. Sajnos Barnabás nagyon idegesen kezdett, hajtva a túlzott bizonyítási vágytól, amely a végén megbosszulta magát, hiszen hiába volt jobb a második menetben, az elsőben akkora előnyt szedett össze az ellenfél, hogy végül megosztott pontozással ugyan, de az ő kezét emelték a magasba. Így a light-contact küzdelmektől Barnabásnak ideje korán búcsúznia kellett.

 

Szomorkodni nem volt idő, hiszen másnap délelőtt kick-lightban lépett tatamira Barni. A 4 közé jutásért (itt az első körben kiemelt volt Barni) a bolgár Dobroslav Radevvel kellett megküzdenie. Előzetesen kemény, szoros küzdelemre számítottunk. A két fiú az elejétől a végéig nagyon nagy iramot diktált, fej-fej mellett haladtak. Az első menet végén némi előnyre tett szert a bolgár fiú, amelyet a 2. menetben Barni fokozatosan ledolgozott, majd a vége előtt 15 másodperccel döntetlen volt az eredmény. Ez nekünk kedvezett volna, de a bolgár fiú az utolsó pillanatban 1 pontot talált, amellyel a maga javára fordította a küzdelmet 2:1 arányban. Így a tavalyi VB-hez hasonlóan ismét 1 ponttal maradt le Barni az éremszerzésről. A bolgár fiút ezek után senki sem tudta megszorítani és magabiztosan lett Európa-bajnok. Barni az 5. helyen zárt.

 

Kajtár Bence Cadet 2. light-contact -47kg-ban 15 versenyző között szállt harcba az éremszerzésért. A 8 közé jutásért a lengyel Krystian BIĹš-sal mérte össze tudását. Bence szoros mérkőzésen, kiélezett küzdelemben utasította maga mögé lengyel ellenfelét élete első Európa-bajnoki mérkőzésén és jutott a legjobb 8 közé, ahol a tavalyi VB ezüstérmes angol William Taylorral nézett farkasszemet. A 2014-es VB elődöntőjének visszavágójára került sor, hiszen tavaly is találkoztak már ők ketten. Bence ismét remekül küzdött ellenfelével szemben. Hol ő, hol William vezetett. A végén sajnos az ellenfél javára döntöttek a bírók és 2:1 arányban az angol fiút látták jobbnak a bírók. Bence Barnihoz hasonlóan az 5. helyen zárt, mert az angol fiút ezen a héten nem tudta megállítani senki és megérdemelten lett Európa-bajnok.

 

Borók Dominik Cadet 2. kick-Light -47kg-ban 7 ellenfél ellen lépett tatamira az éremszerzésért. A 4 közé jutásért a spanyol Carlos Eguzkizaš-sal került szembe. Dominik magabiztosan lépett küzdőtérre, az első perctől kezdve végig irányította a mérkőzést, a szünetben már 5-6 ponttal vezetett. A 2. menet vége előtt két jól irányzott rúgással annyira elbizonytalanította ellenfelét, hogy az nem is folytatta tovább a mérkőzést, így Dominik gond nélkül jutott a 4 közé. A döntőbe jutásért az olasz Alex Larentisszel mérkőzött meg. Dominik jobb rúgótechnikájával tudta ellensúlyozni az olasz ellenfél fizikai erőfölényét és végig szorosan tartani az eredményt. Az 1. menet végén az ellenfél vezetett 1 ponttal, amelyet a 2. menetben egyszer sikerült ledolgozni, de megfordítani sajnos nem, sőt az olasz ismét visszavette 1 ponttal a vezetést és ezt meg is őrizte a végéig. Így Dominiknek élete első Európa-bajnokságán meg kellett elégednie a szépen csillogó bronzéremmel.

 

Vígváry Viktor Cadet 2-esként light-contact és kick-light -69kg-ban lépett tatamira. A Light-contactban a 8 között a horvát Roko Vuletaval mérte össze tudását, és magabiztos 8 pontos győzelemmel jutott a legjobb 4 közé. Az elődöntőben az orosz Alexandr Govorukhin várta. Viktor határozott kemény küzdelmet mutatott be, amellyel meglepte orosz ellenfelét és a végén magabiztos győzelmet aratva jutott a döntőbe. A light-contact mellett kick-lighton is tatamira lépett, ebben a súlycsoportban kevesebb induló volt, így itt egy mérkőzés megnyerése után már döntőbe lehetett kerülni. Itt ismét egy orosz ellenfél Nikita Sylka állt Viktorral szembe. Ennek a mérkőzésnek is a vége magabiztos győzelem lett. Így mindkét szabályrendszerben döntőt játszhatott.

 

Viktor light-contact döntőjében a lengyel Aleksander Chymkowski ellen lépett küzdőtérre. Az elődöntőhöz hasonlóan magabiztosan végig irányította a mérkőzést, és 6-8 ponttal utasította maga mögé ellenfelét és megérdemelten lett Európa-bajnok.

 

A kick-light döntőben csapattársa Legenyei-Pintér Noel várta, aki szintén Cadet 2 -69kg-ban indult. Noel az elődöntőben bolgár ellenfelét utasította maga mögé. A magyar-bolgár elődöntőben végig szoros volt a küzdelem, kemény fizikai és taktikai küzdelem folyt a páston, de a végére Noel kerekedett felül és megérdemelten jutott a döntőbe.

 

A döntőben a Viktor és Noel kiélezett meccset játszottak, idén már sokadszorra. A 2. menet közepéig Noel vezetett, de itt volt egy fél perces kihagyása és Viktor ezt kihasználva átvette a vezetést, amelyet a végéig megőrzött kettő bírónál és így 2:1 arányban ő nyerte a magyar rangadót. Vígváry Viktor kétszeres Utánpótlás Európa-bajnok, Legenyei-Pintér Noel Európa-bajnoki ezüstérmes lett.

 

Hegyesi Dániel Junior light-contact és kick-light -63kg-ban lépett küzdőtérre, ahol lighton 14, kick-lighton 11 ellenfél várt rá. Light-contactban a 8 közé jutásért az ukrán Marko Boichuka ellen lépett tatamira. Sajnos Dani nem tudta azt a küzdelmet hozni, ami elvárható volt tőle, és kis különbséggel ugyan, de vereséget szenvedett ukrán ellenfelétől. Másnap kick-lighton próbált meg javítani. Itt a súlycsoport egyik kimagasló egyéniségével az angol Elijah Everillel kellett megmérkőznie. Dani az előző napi teljesítményét többszörösen felülmúlta, remekül helytállt, a 2. menet végén kettő bírónál 1-1 ponttal vezetett, de a 3. menetben egy taktikai fegyelmezetlenség miatt az angol ellenfél kiegyenlített. Mivel ez lett a végeredmény, így azon szabály értelmében, hogy döntetlen esetén az nyeri a mérkőzést, aki az utolsó menetet nyerte, Dani 1-1 ponttal vereséget szenvedett és búcsúzott a további küzdelmektől. Kick-light kategóriában így a 6. helyen zárt.

 

Tar Balázs szintén Junior light-contact -63kg-ban indult, ahol a 8 közé jutásért a horvát Kristijan Katusiccal mérkőzött. Mindkét fiú a taek-won-do-ból tért át a kick-boxra, így nagyon hasonló volt a stílusuk. Sajnos az ellenfél kéztechnikája kicsivel jobb volt, mint Balázsé és így a javára tudta fordítani az eredményt. Balázsnak Danihoz hasonlóan ideje korán búcsúznia kellett a további küzdelmektől.

 

Debre Bence ebben az évben súlycsoportot váltott, a tavalyi -47 kg után most -52 kg-ban kvalifikálta magát light és kick-light szabályrendszerben egyaránt. Mindkettőben nagyon nehéz sorsolást kapott, kemény ellenfelekkel, amit a párhuzamos lebonyolítás csak tovább fokozott. Egyik pástról a másikra szaladt, így egymás után négy menetet küzdött. Kick-lighton a 16 között legyőzte bolgár ellenfelét, majd közvetlen utána lighton orosz ellenfelével szemben picivel alul maradt, így abban a szabályrendszerben nem jutott tovább. A feladat nem lett könnyebb a legjobb négy közé jutásért kick-lightban, ahol egy újabb orosz, majd a döntőbe jutásért az olasz Nicola Mininivel kellett megküzdenie. Bence végig céltudatosan, technikai tudását kihasználva nyerte mindkét meccset, így döntőbe jutott. Bence végül a döntőben is diadalmaskodott és büszkén állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

 

Junior női -60 kg-ban Gremen Petra szintén két szabályrendszerben képviselhette Magyarországot. Ebben a súlycsoportban kick-light szabályrendszerben világbajnokként az első körben kiemelt volt. Light-contactban az olasz Isabel Battaval játszott a 4 közé jutásért. Sajnos az olasz versenyző az utolsó pillanatban maga javára fordította a mérkőzést és 2:1 arányban nyerni tudott, így Petra érem nélkül búcsúzott a light-contact küzdelmektől. Kick-lighton a döntőbe jutásért a csehek korábbi junior világbajnokával Nikola Hamerovaval került szembe. A két korábbi világbajnok csatáját ezúttal a csehek kiválósága nyerte, aki később begyűjtötte az Európa-bajnoki címet is. Így Petra kick-lighton bronzéremmel zárt.

 

Alina Maris Junior -70 kg-ban light- és kick-light kategóriában lépett tatamira. Lighton 8 között a görög Smaragda Sernikout győzte le szoros küzdelemben 2:1-re és jutott az elődöntőbe. Kick-lighton már az elődöntőben a szlovén Alesa Bagari várt rá. Sajnos, a szlovén ellenfél sokkal rutinosabb volt és egyhangú pontozással legyőzte Alinát. Lighton az elődöntőben a horvát Elizabeta Crnkoviccsal játszott. Alinának ezt a mérkőzést sajnos fel kellett adnia az előző meccseken összeszedett sérülés miatt. Így mindkét szabályrendszerben 3. helyen zárt.

 

Zrínyi Miklós szövetségi kapitány szerint:

- Nem túl nagy csapattal, - bár tudtuk, hogy egy-egy eredmény nagyon sok összetevőn múlik - ám, annál vérmesebb reményekkel vágtunk neki az idei Európa-bajnokságnak. Az előzetes felkészülések remekül sikerültek, hiszen a nyár folyamán két edzőtáborban is részt vettek fiataljaink. A második edzőtáborban már látszott az elszántság mindenki arcán és a teljesítményén is. Úgy gondolom, az elért eredményeket igazából nem is kell magyarázni, hiszen magukért beszélnek! Az EB előtt csak annyit kértünk a versenyzőktől, hogy mindenki hozza ki magából a maximumot. Ha valaki veszít, akkor is emelt fővel tudjon lejönni a küzdőtérről. Ez így is történt, még a vesztes mérkőzések után is csak dicsérni lehetett a sportolóinkat! Bízom benne, hogy a „srácok” az elkövetkező időszakban is hasonlóan keményen és lelkesen készülnek, és akkor még sok örömöt találhatnak - ők is, az edzőik, szüleik és a támogatóink is – ebben a nemes versengésben! Gratulálok Mindenkinek, és köszönet a támogatóknak, szülőknek!

 

- Mind a 10 versenyző mindent megtett a sikerért, beleértve az egész éves versenyzést, edzésmunkát, a nyári edzőtáborokat és a versenyen nyújtott teljesítményt is. Egy Európa-bajnokságon részt venni, mérkőzést nyerni vagy a dobogó bármelyik fokára felállni nagy eredmény és büszkeséggel töltheti el a sportolót és edzőjét egyaránt! Külön öröm, hogy a két évvel ezelőtti EB-hez képes megdupláztuk az érmek számát és többeket csak nüánsznyi dolgok választottak el az éremszerzéstől vagy a fényesebb éremtől. Aki hamarabb búcsúzott, az szinte kivétel nélkül a későbbi döntőstől kapott ki. Külön köszönettel tartozunk támogatóinknak, akik révén elérhettük ezeket, a remek eredményeket – mondta Olasz Attila edző.

 

Eredményeink:

 

Aranyérmesek:

Debre Bence Cadet 2. Kick-light -52kg (Edzője: Zrínyi Miklós és Hirsch Viktor)

Vígváry Viktor Cadet 2. light-contact -69kg (Edzője: Olasz Attila)

Vígváry Viktor Cadet 2. Kick-light -69kg (Edzője: Olasz Attila)

 

Ezüstérmesek:

Legenyei-Pintér Noel Cadet 2. Kick-light -52kg (Edzője: Zrínyi Miklós és Hirsch Viktor)

 

Bronzérmesek:

Borók Dominik Cadet 2. Kick-light -47kg (Edzője: Olasz Attila)

Alina Maris Junior Kick-light -70kg (Edzője: Zrínyi Miklós)

Alina Maris Junior Light-contact -70kg (Edzője: Zrínyi Miklós)

Gremen Petra Junior Kick-light -60kg (Edzője: Zrínyi Miklós)

 

Érem nélkül zártak:

5. hely Kajtár Bence Cadet 2. Light-contact -47kg (Edzője: Olasz Attila)

5. hely László Barnabás Cadet 2. Kick-light -57kg (Edzője: Olasz Attila)

6. hely Hegyesi Dániel Junior Kick-light -63kg (Edzője: Olasz Attila)

9-16. hely Tar Balázs Junior Light-contact -63kg (Edzője: Zrínyi Miklós)

 

Gratulálunk a versenyzőknek, edzőiknek és mindenkinek, aki segítette felkészülésüket!

Kereső

Kiválasztás törlése

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Médi Mecenatúra Program keretében támogatja