2022. július 7. csütörtök - Appolónia
Archívum
2011 márc. 14.
Országszerte megemlékezések március 15-én!

Országszerte megemlékezéseket tartanak kedden az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulóján; az idei március 15-ének a közös ünneplés a jelszava. A nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az állami rendezvények. Városunkban ünnepi testületi ülést tartanak!

Schmitt Pál köztársasági elnök részvételével a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 9 órakor kezdődik a zászlófelvonás. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, a menetet a katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység kíséri majd.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjénél 10 órakor mond ünnepi beszédet. Az eseményt a közszolgálati médiumok élőben közvetítik.

A múzeumtól 11 órakor újabb menet indul, mégpedig a budai Várba. Hagyományőrző huszárok mellett a Nemzeti Lovas Díszegység tart felvonulást. A Várban családi programok várják az érdeklődőket, míg az Országházban nyílt nap lesz 10-től 18 óráig.

Megemlékezések a nagyobb városkban

A megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban is több helyen koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak.

Esztergomban Ünnepi képviselő testületi üléssel kezdődik a március 15-i megemlékezés kedden (március 15.) délelőtt 10 órakor Esztergomban, a volt Megyeháza dísztermében. Fél 11-től tiszteletadás következik a Városháza Széchenyi téri főbejárata előtti zászlóknál, majd emlékmenet indul a főtérről a Szentgyörgymezői Honvédtemetőbe, ahol fél 12-től koszorúzási ünnepség zajlik.

Az emlékmenet útvonala: Széchenyi tér - Városháza köz - Kis-Duna sétány - Lőrinc utca - Mindszenty hercegprímás tere - Berényi Zsigmond utca - Molnár sor - Dózsa György tér - Klapka György tér - Földműves utca - Kopácsy József utca - Szentgyörgymezői Honvédtemető

Győrben és Miskolcon ünnepi közgyűlést hívtak össze. Zalaegerszegen, Békésben és Hajdúszoboszlón ünnepi szentmisével kezdődnek a programok, Mátraverebélyen Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét.

A parlamenti pártok is ünnepelnek

A parlamenti pártok közül az MSZP 12 órakor a fővárosi Pilvax közben Haza és szabadság címmel tartja rendezvényét, az eseményen Mesterházy Attila pártelnök mellett Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője mond beszédet.

A Jobbik a budapesti Deák térnél rendezi központi nagygyűlését. A koncerttel egybekötött ünnepségen felszólal Vona Gábor pártelnök, valamint Gyüre Csaba és Szegedi Csanád alelnök.

Az LMP a VIII. kerületi Teleki téren kezdi megemlékezését, ahol egy évvel korábban a párt tagjai fákat ültettek. Az eseményen beszédet mond Schiffer András frakcióvezető és Szél Bernadett, az országos választmány szóvivője, majd a jelenlévők kerékpárral körbejárják a fővárosban a márciusi 15-i történelmi helyszíneket.

Legnépszerűbb videók
Kereső
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja