2022. július 7. csütörtök - Appolónia
Archívum
2011 márc. 14.
Oláh György kapta a Széchenyi Nagydíjat!

A Széchenyi Nagydíjat Oláh György Nobel-díjas kémikusnak, míg a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést Seregély István nyugalmazott egri érseknek ítélték oda a nemzeti ünnep alkalmából. Az állami kitüntetéseket Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő adta át az Országházban.

Nemeskürty István Széchenyi-díjas irodalomtörténésznek, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának a kulturális és művészeti életünk jelentős spektrumát átölelő sokoldalú munkássága, a magyar játékfilmkészítés több mint negyedszázados irányítása, irodalom-, művelődés- és bibliatörténeti művei, forgatókönyvei, gazdag publikációs tevékenysége, példaértékű életpályája elismeréseként adományozták a kitüntetést.

Oláh György világszerte számon tartott és nagyra becsült kémiai kutatásaiért és eredményeiért, azoknak ma már klasszikusnak számító tanulmányokban és könyvekben való közzétételéért, a kémiai tudományok fejlesztése, eredményessége, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosítása érdekében végzett tudományos munkásságáért, az új tudósnemzedékek számára példaképül szolgáló életpályájáért kapta a neves kitüntetést, amelyet a tudós később vesz majd át.

Seregély Istvánnak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia volt elnökének az állam és az egyház kapcsolatrendszere, az egyházigazgatás újjászervezése, a szentszéki kapcsolatok helyreállítása érdekében végzett munkássága elismeréseként adományozták a kitüntetést.

Forrás: hirado.hu

Legnépszerűbb videók
Kereső
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja