2021. szeptember 17. péntek - Zsófia
Archívum
2011 ápr. 15.
A holokauszt magyar áldozataira emlékeznek pénteken

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan országszerte  megemlékezéseket tartanak, pénteken. Az emléknap április 16-a, mely idén szombatra esik, a zsidó vallás előírásaira való tekintettel azonban nem szombaton, hanem pénteken és vasárnap tartanak több programot.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött meg Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Az emléknap alkalmából a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Győrben és Ácson is rendez megemlékezést. A budapesti Holokauszt Emlékközpont központi rendezvényén Ormos Mária történész mond beszédet. A mécsesgyújtás előtt az áldozatok emlékfalánál Iványi Gábor metodista lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora mond gyászimát.

 

Legnépszerűbb videók
Kereső
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja