2021. szeptember 17. péntek - Zsófia
Archívum
2011 ápr. 29.
Nem veszi át a megye Esztergom intézményeit!

A megyei önkormányzat nem veszi át Dorogtól az idős otthont, illetve Esztergomtól a Balassa Múzeumot és a város fogyatékosokat ellátó intézményét - döntött csütörtöki ülésén a megyei közgyűlés. Tétényi Éva összeolvadást kezdeményezne!

A megye az átadni kívánt intézmények feladatait saját hálózatával a megye egész területén ellátja, ezért nem kötelezhető a városi intézmények átvételére. A közgyűlés a megyei kormányhivatal állásfoglalása után alakította ki álláspontját - mondta el Popovics György, a közgyűlés fideszes elnöke.

Az elnök hozzátette, az intézményeket nem veszik át, azonban a feladatok törvényben szabályozott részét ellátják. A közgyűlés úgy döntött, az esztergomi zeneiskolai feladatok ellátásáról tárgyalásokat kezdenek. Popovics György elmondta, a fogyatékosokat gondozó Montágh iskola esetében közoktatási szakértő bevonásával azonnal tárgyalásokat kezdenek arról, hogy a jogszabályi keretek között hogyan segíthetnék az intézményt. Esztergom önkormányzata még januárban közölte, hogy nem vállalja tovább a Balassa Múzeum, a 275 fogyatékost ellátó Montágh iskola és a 400 diákot oktató zeneiskola fenntartását. Ezekre a döntésekre azért volt szükség, mert a város ellen folyó adósságrendezési eljárás miatt a költségvetésből semmilyen, önként vállalt feladat nem finanszírozható.

Tétényi Éva (független) polgármester szerint a kormányzat, a megye és az önkormányzat bevonásával kellene tárgyalásokat kezdeményezni az intézmények közös finanszírozásáról. A polgármester azt mondta, a Balassa múzeum esetében az lehetne a megoldás, ha "összeolvadna" a Nemzeti Múzeum fenntartásában működő Vármúzeummal, a zeneiskola finanszírozása pedig az adósságrendezési eljárás lezárulása után nem jelentene elviselhetetlen terhet a városnak.

Legnépszerűbb videók
Kereső
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja