2021. szeptember 17. péntek - Zsófia
Archívum
2011 máj. 24.
Tétényi Éva válasza Kósa Lajosnak

A mai nap folyamán személyesen kerestem Kósa Lajost, azt kérve tőle, hogy mielőtt nyilatkozik Esztergom ügyében, a másik felet is hallgassa meg, mivel úgy látom, egyoldalú tájékoztatást kapott. Debrecen polgármesterét tartom annyira korrektnek, hogy a kérésemet megfontolja, és legközelebb nem tesz olyan nyilatkozatot, melynek igazságtartalmáról ő saját maga nem bizonyosodott meg.

 

Esztergom városában 2010. október 3. óta áldatlan állapotok uralkodnak, hiszen az előző városvezető akkor szűk körben kijelentette, hogy nem kíván együttműködni a 2/3-os többséggel megválasztott polgármesterrel. Az elmúlt fél évben a fidesz frakció tagjai mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt tettekkel is bizonyítsák. A frakció ez idő alatt nem volt hajlandó alpolgármestert adni, valamint a polgármesteri, a város sorsát alapvetően befolyásoló előterjesztések nagy részét nem tárgyalta, ezért állt elő a mostani patthelyzet. Minden jó szándékom ellenére sem tudtam megakadályozni, hogy a Meggyes-csoport ne politikai céljaira áldozza fel Esztergom város és lakóinak sorsát.

 

Először január 20-án, majd ezt követően többször is figyelmeztettem a képviselőket, hogy az általuk elfogadott, minden szakmai kritériumot háttérbe szorító válságköltségvetés legkésőbb nyár elejére komoly gondokat fog okozni az intézmények és a város életében, ezért gondolkodjanak el az együttműködésen. Erre egy engem tudatosan ellehetetlenítő, ideiglenes bizottság létrehozása volt a válasz. Az elmúlt hat hónapban többször kértem időpontot Miniszterelnök Úrtól, Kósa Lajostól, Navarcsics Tibortól és Tállai Andrástól, hogy - ha már helyben nem lehetséges – Esztergom érdekében tegyék lehetővé a magasabb szinten történő egyeztetést.

 

Ez különösen fontos annak fényében, - és ebben egyet értek Kósa Úrral - hogy Esztergom sorsa az egész önkormányzati finanszírozási szektort érintheti, és nem mindegy, hogyan végződik nálunk az adósságrendezési eljárás. Az 1996 évi XXV. törvény, bár eddig kistelepüléseken alkalmazták, szükség esetén lehetőséget nyújt arra, hogy akár nagyobb városokban, akár megyei önkormányzatoknál (Heves Megye) is elindítsák az adósságrendezési eljárást. A magam részéről olyan szakmai alapú együttműködést várnék a kormányzatban jelen lévő önkormányzati szakemberektől, vezetőktől, melynek köszönhetően Esztergom ügyét – éppen súlya miatt - közösen oldhatnánk meg. Miközben a helyi fidesz frakció hónapok óta rám próbálja hárítani az adósságrendezési eljárás megindításának felelőségét, arról nem beszélnek, hogy nem kellett volna törvényi kötelezettségemnek eleget téve az eljárást kezdeményezni, ha megválasztásom után nem találok 90 napon túl lévő, illetve még 2009-ben lejárt követeléseket.

 

A Meggyes-csoport az előző ciklusokban felhalmozott 25milliárd forintnyi adósság jelentőségét a tavalyi választási kampányban elbagatellizálta, majd a választás után szembesült az adósságrendezési eljárást megkövetelő helyzet fennállásával. Ezek ismeretében nem maradt más törvényes választásom, mint kérni az adósságrendezési eljárás megkezdését a bíróságtól, a bíróságnak pedig nem volt más választása, mint elrendelni azt. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kimondta, hogy az esztergomi képviselő-testület működése alkotmánysértő, és mivel polgármesterként én vagyok felelős az önkormányzat gazdálkodásának szabályszerűségéért, érthető, hogy a korábbi testületi üléseken zajló folyamatos törvénysértésekhez való asszisztálást nem kívánom folytatni. Ezért nem engedem, hogy a fideszes többséggel rendelkező testület folytassa a várost már eddig is romba döntő alkotmányellenes ámokfutását. Egyetlen megoldást látok – a minél hamarabbi önkormányzati választás kiírását.

 

Esztergom, 2011. május 24.


Tétényi Éva Esztergom, Esztergom-Kertváros és Pilisszentlélek polgármestere

Legnépszerűbb videók
Kereső
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja