2021. szeptember 17. péntek - Zsófia
Archívum
2011 máj. 27.
Halálos hasmenésjárvány

Terjed a halálos hasmenésjárvány Németországban, és a környező országokban is jelentettek hasonló eseteket. Magyarországon is riasztás van érvényben, amit az Európai Járványügyi Hatóság rendelt el szerte Európában.

A hazai kórházakat értesítették, de  eddig még  nem tudnak  hasonló  megbetegedésről. Eddig főként Svédországban jelentkezett több betegnél a vérzéses hasmenés. A  veseleállást okozó mutáns baktérium ellenáll az antibiotikumoknak, ezért az orvosok egyelőre csak tüneti kezelést tudnak alkalmazni.

Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztályának osztályvezető főorvosa szerint péntek reggelig nem értesültek ilyen esetről Magyarországon.

Eddigi vizsgálatok szerint Spanyolországból szállított uborkákban találták meg a kóli baktériumot, amely a megbetegedést okozza, azonban más zöldségek is érintettek lehetnek a fertőzésben. A főorvos szerint folyamatos bakterológiai vizsgálatokat végeznek a továbbterjedés kiszűrésére.

A megelőzés szempontjából Csohán Ágnes kiemelte, a hasmenésjárvány akkor terjedhet, ha a beteg és környezete nem tartja be az alapvető személyes higiéniai követelményeket – azaz nem mos rendszeresen kezet.
Bár általában az öt év alatti gyermekek esetében okoz súlyos megbetegedést ez a baktérium, arra azonban csak találgatások vannak, hogy miért a nők fertőződnek meg inkább a járványban. A főorvos elmondta, a kétszáz ismert súlyos kimenetelű eset döntő többsége felnőtt, kétharmada pedig nő. Magyarázatként azt feltételezik a szakértők, hogy az eltérő táplálkozási szokásokban keresendő az ok a nagyszámú női betegre, vagyis a nyers zöldségek fogyasztásához lehet inkább köze.

Legnépszerűbb videók
Kereső
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja