2021. június 16. szerda - Jusztin
Online hírfolyam
2016 júl. 06.
Botticellinél találkozott Olaszország és Esztergom
Esztergom az egyetlen magyar város, melynek van olasz neve is. És ebbe a városba 1938 óta nem jött ilyen magas rangú olasz vezető, mint a mai, július 5-ei napon, 90 évvel ezelőtt Viktor Emmanuel király járt itt. Többek között ezek a különleges adatok is elhangozottak Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövetével való találkozásunkkor az Esztergomi Várban.

A találkozó további résztvevői: Prof. Dr. Prokopp Mária, Dr. Giuseppe Monsone, impresszárió, a Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke, Sárközy Péter irodalomtörténész professzor és Dr. Ordasi Zsuzsa, az ELTE Művészettörténeti tanszékének adjunktusa, hamar túlléptek a protokolláris látogatás kereteken, és Rezi-Kató Gábor múzeumigazgató vendégszeretetét élvezve baráti találkozóvá vált az esemény. A csoporthoz csatlakozott Wierdl Zsuzsanna, restaurátor, aki Prokopp Máriával együtt rövid várbéli tárlatvezetés után a híres Studiolóba kalauzoltak el bennünket. Itt, ahol Botticelli Mértékletesség című freskója található, természetesen egy hosszabb időt töltöttünk el, élvezve azt a különleges atmoszférát és lehetőséget, melyet a Prokopp-Wierdl páros történelem, művészettörténet témakörben nekünk adott.

 

Accili nagykövetasszony és kísérete komoly érdeklődést mutatott a reneszánsz festészet ezen kiemelkedő alakjának esztergomi várban található freskója iránt. Wierdl Zsuzsanna a híres freskó elé felépített állványzatra felinvitált bennünket, hogy testközelből mutathassa meg kutatásai egyértelmű bizonyítékait, összefüggéseit. Ezekről a bizonyítékokról egy rövid videóanimációt is mutatott a helyszínen, de a legnagyobb benyomást természetesen Boticelli más festményeinek, a Mértékletességhez majd minden vonalában hasonló nő-portré részleteivel való közvetlen összevetése tett. A restaurátori bemutató mellett Prokopp Mária professzorasszony kellő dinamikával és sűrűséggel bíró magyarázatai, szóbeli lábjegyzetei tették különösen emlékezetessé a Maria Assunta Accili nagykövetasszonnyal való találkozást.

 

Mint ekkor is kiderült: a várban található Studioló építője, Vitéz Jánosnak korában, az 1400-as években Esztergom Európa reneszánsz kulturális fővárosa volt, ezért volt értelme a rendkívül fiatal Botticellinek ide jönnie és itt alkotnia. A még ekkor tán a huszadik életévét sem betöltő olasz festő az akkor Magyarországon működő Vespucci családtól (a tengerentúli földrész névadójának famíliájától) kapta a lehetőséget, hogy megismerkedjék a Vitéz János által képviselt progresszív reneszánsz centrummal, ahol végül Boticelli munkát kapott és megalapozta későbbi művészeti pályafutását. A Boticelli-freskó, a Mértékletesség , nemzetközi viszonylatban is különös értékét sok egyéb mellett egyedi státusza is adja, nem maradt fenn ugyanis más hasonló reneszánszkorabeli olasz mestertől eredő falfestmény Magyarországon.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja