2021. június 16. szerda - Jusztin
Online hírfolyam
2016 aug. 04.
Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása
A tankönyvkiadók, a július 29-i határidőre beszállították az iskolák által az alaprendelés során megrendelt kiadványokat. Az országos tankönyvellátásért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. új, központi, mintegy 15.000 négyzetméteres üllői raktárában az állandó raktári személyzeten felül műszakonként, diákszövetkezetek által kiközvetített 150-170 diák dolgozik, három műszakban. A diákok a társaság által szervezett buszjáratokkal jutnak ki a budapesti Népligetből az üllői raktárba.

A 2015/2016-os tanévtől a szállítás iskolai szinten történik. Ez az elmúlt évi gyakorlat szerint is egyszerűbbé tette a folyamatokat, az átadás-átvételt, illetve rugalmasságot hozott a diákokkal kapcsolatos rendelési változások lekövetésében. Ezért idén is ezt a gyakorlatot követi a KELLO a kiszállítások kapcsán. A minél pontosabb csomagolás érdekében a diákok egy raklapra készítik össze iskolánként a rendelt mennyiségeket, majd még egy csoport diák ellenőrzi a szortírozott kiadványokat a meglévő rendelési lista alapján. Ezt követően kerül át az összeállított raklap a csomagoló géphez, ahol a műszakvezetők és csoportvezetők ellenőrzése mellett, szintén diákok állítják be és több rétegben fóliázzák a raklapokat. A fóliázó gépek magas technológiai színvonalának köszönhetően egy raklap becsomagolása és lezárása nem igényel 2 percnél több időt. Eme modern megoldás biztosítja a tankkönyvek sérülésmentes szállítását. A kisebb létszámú iskoláktól a nagy létszámú iskolákig 1-től 13 raklapnyi mennyiséget szállít a KELLO a Magyar Posta Zrt. közreműködésével. Ez átlagosan iskolánként 3-4 raklapot jelent, ami azt jelenti, hogy összességében közel 15 000 raklapra kerül fel a több mint 13 millió tankönyv. Ezt az alaprendelés során leadott, a tankönyvjegyzéken szereplő pontosan 3.612 féle könyvből rendelt mennyiséget augusztusban, a hónap végéig összesen 4.174 iskolába szállítja ki a KELLO. A tankönyvek összértéke közel 12 milliárd forint.

 

A mintegy 15 000 négyzetméteres raktár júliusban megtelik tankönyvvel, ahol a címek nagy száma miatt évfolyamonként és témánként történik a betárolás. Ilyenkor ki kell használni a teljes belmagasságot. A hatalmas mennyiségek mozgatásához korszerű, magasemelésű raklapemelő targoncákat is használ a KELLO, hiszen a legmagasabb polc sor 8 méteres magasságban helyezkedik el.

 

2016. augusztus végéig kapják meg az iskolák a megrendelt tankönyveket. Az átadás idejéről és rendjéről az adott intézmény fogja tájékoztatni a szülőket. A hamarosan kezdődő tanévben már a diákok 67%-a térítésmentesen vagy rászorultsági alapon ingyenesen jut a kiadványokhoz. Valamennyi általános iskola alsó osztályos tanulója térítésmentesen kapja a tankönyveket.

 

A fizetős diákok esetében a leszállított könyvek alapján számla készül, melyet a szülők az iskolától kapnak kézhez a tankönyvekkel együtt, egy egyszerűsített átadás-átvételi bizonylat kíséretében. A csekkek befizetési határideje 2016. szeptember 15-e.

 

A tankönyvek árának befizetésére a következő módokon van lehetőség: a számlán található bankszámlaszámra átutalással vagy a postahivatalokban, ahol országosan 500 helyen utalvánnyal is fizethet a szülő. Új lehetőségként, a Könyvtárellátó a szülők számára is létrehozott egy internetes felületet, mely a www.szuloifelulet.kello.hu címen érhető el. Itt a szülők leellenőrizhetik gyermekeik, valamint a rendeléseik adatait, illetve a fizetős diákok esetében nyomon követhetik a tankönyvrendelés pénzügyi részét is, ahol az iskolai szállítást követően ki is egyenlíthetik számlájukat. Ez esetben a számlát is on-line tölthetik le. Fontos, hogy a szülőknek nem kötelező figyelemmel kísérni ezeket az információkat, ez egy új kényelmi szolgáltatás.

 

Az alaprendelések kiszállítását követően a KELLO összegezi a szeptember 15-ig történő pótrendelés során leadott igényeket, melyeket szeptember 21-étől szállít az adott intézményekbe.

 

Könyvtárellátó Nonprofit Kft.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja