2021. augusztus 1. vasárnap - Boglárka
Online hírfolyam
2019 máj. 09.
Esztergomi ajándékot kapott Ferenc pápa

Magyar zarándokcsoport találkozott a pápával a Vatikánban. Mindszenty József bíboros esztergomi bronz szobrának kicsinyített mását Romanek Etelka polgármester adta át Csehimindszent vezetőjével, a magyarországi Mindszenty-alapítvány képviselőjével, a szobor orosz alkotójával és az alkotást felajánló alapítvány elnökével együtt, a vatikáni magyar és orosz nagykövet társaságában a pápai audiencián.

A jelen lévő gyermekmentő Dévai Szent Ferenc Alapítvány részéről Böjte Csaba kérése pedig az volt Ferenc pápához a Vatikánban, hogy június elseje legyen a Gyermek Jézus ünnepe. A 2015. évi szoboravató ünnepségről készült fényképet is átadta Romanek Etelka polgármester Ferenc pápának az eredeti szobor kicsinyített mása mellett a vatikáni audiencián - írja az esztergom.hu.

 

Május 8-án találkozhatott Ferenc pápával Böjte Csaba testvér és 30 fős gyermekkórusa is a Mária Rádió és a Mária Út közösen szervezett zarándoklata során. Szerdán a pápa általános kihallgatásán vettek részt, aki az audiencia végén személyesen köszöntötte a Mária Rádió és a Mária Út közös zarándoklatának résztvevőit is, és nagy meglepetésként a pápa magyarul válaszolt a köszöntésre.

 

Az üdvözlésről képek és videó is készült, valamint a pápa áldását is adta a magyar zarándokcsoportra. Az audiencián részt vett Kovács Gergely okleveles posztulátor, a magyarországi Mindszenty-alapítvány képviselője, a bíboros boldoggá avatási eljárásának helyettes posztulátora. Esztergom és az eredeti alkotást létrehozó alapítvány közös ajándékaként együtt adták át Ferenc pápának Mindszenty József bíboros esztergomi szobrának kisebb másolatát. „Amikor a pápának elmondtuk, hogy a magyar egyház és a magyar nép mennyire várja Mindszenty bíboros boldoggá avatását, a pápa azt mondta, hogy a bíboros mártír volt” - számolt be Kovács Gergely a Mária Rádiónak az audienciáról.

 

Csütörtökön a vértanú Szent Istvánról elnevezett Santo Stefano Rotondo római körtemplomban misét mutatnak be Mindszenty József halálának évfordulóján, melyen a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekkórusa énekel és zarándokcsoport is részt vesz rajta.

 

 

Tiszteletre méltó Mindszenty József bíboros szobrát 2015-ben avatták fel a Sötétkapunál. (Az esztergomi Mindszenty-szobor alkotója, Vlagyimir Alekszandrovics Szurovcev. A szobrot felajánló Békességszerzők és Béke Alapítvány kuratóriumi elnöke Andrej Sztanyiszlavovics Csizsik.)  Böjte Csaba atya és erdélyi otthonainak gyermekei pedig útban Rómába Esztergomon át zarándokoltak. 

 

Május 4-én az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyházban mutatott be dr. Erdő Péter bíboros a püspöki kar több tagjával együtt emlékmisét Mindszenty József bíboros halálának évfordulóján.  A május 8-i általános vatikáni kihallgatáson Böjte Csaba OFM kérést intézett Ferenc pápához a gyermekek érdekében. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő gyermekek kórusa pedig énekkel köszöntötte a Szentatyát, majd átadták neki ajándékukat.

 

Fotó:Facebook

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja