2021. augusztus 4. szerda - Domonkos
Online hírfolyam
2021 jún. 10.
Földi szúnyoggyérítés térségünkben

Június 15-én és 16-án elkezdődik a földi szúnyoggyérítés térségünkben is.

Az esős májusi időjárás miatt számos térségben jöttek létre a csípőszúnyog-lárvák számára ideális tenyészőhelyek és több helyen már kifejlett szúnyogok is megjelentek nagyobb számban. A Dunakanyarban eddig június első napján végeztek földi biológiai gyérítést, a jövő héten pedig a térség 32 településén gyérítik a szúnyogokat kémiai módszerrel, közel hatezer hektáron.

Az alábbi időpontokban gyérítik a szúnyogokat térségünkben:

2021. június 15-én, kedden: Esztergomban, Tokodon, Tokodaltárón, Süttőn, Nyergesújfaluban, Lábatlanon, Szobon, Zebegényben.

2021. június 16-án, szerdán: Dorogon, Mogyorósbányán, Táton, Bajnán, Bajóton, Dömösön, Pilismaróton.

A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezések segítségével juttatják ki. A gyérítés a napnyugta utáni órákban történik. Rossz idő esetén a védekezést másnap, vagy harmadnap végzik el.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A biológiai módszer kevésbé látványos, mint a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, azonban jelentősen csökkenti a szúnyogok utánpótlását. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, ami kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. A kijuttatott mennyiségben még a nem vérszívó szúnyogok lárváira is ártalmatlan. Ezt a készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein, jellemzően külterületen kell a vízbe juttatni és rövidesen elpusztítja a vízben fejlődő lárvákat. A módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Borítókép: Tóth Krisztián

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja