2021. szeptember 29. szerda - Mihály
Online hírfolyam
2021 szept. 15.
Gulyás Gergely: január 1-jéig maradhat a veszélyhelyzet

A kormány gyors reagálási képessége miatt szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 15-ei Kormányinfón.

Gulyás Gergely először arról beszélt, hogy a kormány járványügyi helyzetértékelést tartott. A negyedik és a következő hullámok el fognak térni a korábbi hullámoktól, mert az oltás alapvető védettséget ad. Aki be van oltva, annak a védettsége a sokszorosára nő. Kifejezetten a 60 év felettieknek javasolják a harmadik oltást. Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa - mondta a miniszter. 

A miniszter elmondta azt is, hogy még mindig 400 ezer 60 év feletti nem oltotta be magát, ezért arra kérik őket, hogy ezt tegyék meg. Hozzátette, hogy a magyar statisztikákban azok is az áldozatok között szerepelnek, akik elsődlegesen nem a koronavírus miatt haltak meg.

„A veszélyhelyzet meghosszabbítását kéri a kormány január 1-ig” - mondta Gulyás, majd kiemelete: „A kormány gyors reagálási képessége miatt szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása.” A kormány arra számít, hogy nőni fognak az esetszámok, de jóval kevesebben kerülnek majd kórházba, vagy lélegeztetőgépre, mint korábban.

Gulyás arról is beszélt, hogy zajlanak a tárgyalások a munkáltatókkal az oltások kötelezővé tételéről bizonyos ágazatokban, de konkrét döntés erről nincsen. Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe a jövőben nőhet - tette hozzá.

A vakcinákkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy bőven van elegendő oltóanyag, Pfizerből és Modernából 3,3 millió oltás áll rendelkezésre, AstraZenecából 1,5 millió, Sinopharmból több mint 2 millió vakcina áll rendelkezésre. A 12 év alattiaknak ajánlott Pfizer oltásokból rendelni fog Magyarország – ismertette.

A minimálbérrel kapcsolatban a miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka kiállt a 200 ezres minimálbér mellett és folyamatosak a tárgyalások. „Nagy eredmény lenne, ha sikerülne elérni a 200 ezer forintot. Ha sikerül elérni, akkor több lesz januártól itthon a minimálbér, mint Gyurcsány alatt az átlagbér” – jelentette ki a miniszter. Kiemelte, hogy még az idei évben kell dönteni a minimálbérről. A munkáltatók adócsökkentést kérnek a minimálbér-emelés miatt. A kormány kész költségvetési áldozatot hozni - tette hozzá.

A hitelekkel kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy személyesen kell jelentkezni, ha valaki szeretne bennmaradni a hitelmoratóriumban 2021. október 31-ig. „Bizakodásra adnak okot a III. negyedéves gazdasági adatok” - mondta a miniszter. Ma 4,704 millióan dolgoznak, soha ennyi aktív munkavállaló nem volt még itthon, ezért a kabinet reméli, hogy az 5,5 százalékos növekedés meglesz.

Gulyás Gergely óriási sikerként értékelte a budapesti eucharisztikus kongresszust, ritka, hogy egy pápa személyesen megjelenik. „A pápa egyértelművé tette, hogy milyen fontos a magyar családpolitika” - mondta kérdésre a miniszter.

Szintén kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, hogy a magyar állam finanszírozási biztonságát meg kell teremteni, a kötvénykibocsátás független az unióval való megállapodástól. Gulyás bízik benne, hogy az Európai Bizottság nem szegi meg a szavát, és legalább 50 százaléknyi esély van a megállapodásra. „Ha az Európai Bizottság be akar avatkozni a magyar választásokba, akkor azzal megszegi az uniós szerződést” – tette hozzá.

Gulyás Gergely az oktatással kapcsolatban kérdésre azt mondta, hogy most általános tilalom van a digitális oktatást érintően, de ha a járványhelyzet olyan mértékben romlik, hogy be kell avatkozni, akkor lépni fog. „Abból indulunk ki, hogy nem kell iskolákat bezárni” - tette hozzá.

A miniszter kérdésre azt is elmondta, hogy 3000 rendőr és katona szolgálatára van szükség a déli határon. „Mivel a nyomás nőni fog, ezért könnyen lehet, hogy újabb erőket csoportosítanak majd át” - mondta kérdésre Gulyás Gergely, majd hozzátette: Magyarország továbbra sem változtat a bevándorlási álláspontján.

Forrás: origo.hu
Borítókép: mediaklikk.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja