2021. október 24. vasárnap - Salamon
Online hírfolyam
2021 okt. 14.
Megjelölt kecsegéket telepítettek a Dunába

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) 300 kilogrammnyi egyedi azonosítójellel ellátott kecsegét telepített a Dunába a napokban.

A kezdeményezés egy országos program része, melyben fel szeretnék mérni az őshonos halfaj vándorlását és szaporodását - tájékoztatott a szövetség szakmai igazgatója, Schmidt-Kovács Bence.

Az első telepítést hétfőn végezték el, a komáromi vasúti hídtól Győr felé található kavicsos lehajtón, ahol 300 kilogrammnyi kifejlett halat, körülbelül 600 példányt engedtek a Dunába. Később Esztergomban folytatják majd a telepítést.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, jelenleg Magyarországon a kecsege az élőhelyéről nem elvihető hal és így a horgászok valamennyi megfogott példányt kötelesek visszaengedni. Az országos horgászszövetség célja, hogy megfelelő információt szerezzen a dunai és tiszai állományok nagyságáról, azok elhelyezkedésről és korosztályos összetételéről.

Első lépésben 2021 őszétől 3 éven át rendszeres állománynövelő telepítéseket végeznek megfelelő nagyságú, jelölt példányok kihelyezésével a Dunán és a Tiszán. A betelepített kecsegék hátúszója mögött, az izomzatba rögzített sárga színű haljelek egyik oldalán a MOHOSZ felirat, másik oldalán pedig az egyedi sorszám látható. A jelölt halak adatait beküldő horgászok között ösztönzésül évente értékes nyereményeket, többek között dunai és tiszai éves területi jegyeket sorsolnak ki.

A program célja, ha sikerül bizonyítani a faj megfelelő állományát, akkor 2025-től az éves dunai vagy tiszai területi jeggyel rendelkező horgászok évente 2 darab, 60 centiméter feletti példányt megtarthassanak. A MOHOSZ az engedélyezetten elvitt mennyiséget telepítés formájában a későbbiekben is rendszeresen visszapótolja.

Forrás: KEMHESZ
Borítókép: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra / kemma.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja