2022. május 23. hétfő - Dezső
Online hírfolyam
2022 jan. 25.
Avar sírokat tártak fel Párkányban

Egy párkányi építkezés során vélhetően egy avar kori temetőre bukkantak. Többek között csatokat, tőrt és egy lovas sírt is feltártak – tudta meg a ma7.sk

Az Ardis Kft. üzletközpontot és parkolót épít a párkányi rendelőintézet mellett a Duna-parton. A tereprendezési munkálatok közepette a munkagépek egy régi temetőre bukkantak.

A ma7.sk megtudta azt is, hogy a régészek már elkezdték feltárni a sírokat, akik megállapították, hogy avar sírokról lehet szó, mert olyan leletek kerültek elő, amelyek erre a korra utalnak. Találtak különböző csatokat, eszközöket, egy tőrt és egy lovas sírt is feltártak. Sajnos, ez utóbbiban a csontok már összevissza voltak dobálva, ami sírrablók korábbi fosztogatására utal.

Gulyás József, a Visegrádi Szent György lovagrend párkányi priorja, aki hagyományőrzéssel is foglalkozik elmondta, hogy idős párkányiak emlékezete alapján ő az Istenhegyen gyanította a temető jelenlétét, de most bebizonyosodott, hogy lejjebb is vannak sírok. Régebben egyébként a közeli Ebeden tártak fel avar kori sírokat.

Borítókép/forrás: ma7.sk/Bokor Klára

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja