2022. május 23. hétfő - Dezső
Online hírfolyam
2022 máj. 13.
Megkapta az építési engedélyt a Dunabogdány-Kisoroszi kerékpáros híd

Önmagába horgonyzott függőhidat álmodott meg a Speciálterv Kisoroszi és Dunabogdány között – írja a Magyar Építők. A létesítmény ráadásul hazánk első kerékpáros Duna-hídja lehet.

Megkapta az építési engedélyt az a kerékpáros Duna-híd, mely Dunabogdány és Kisoroszi között épülne meg – derül ki a Magyar Építők legutóbbi cikkéből.

Felidézik, hogy a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. még tavaly májusban bízta meg a Speciálterv Építőmérnöki Kft.-t bízta meg a Duna-ág híd és kapcsolódó úthálózat teljes körű tervezési munkáival.

„A tervezés során a tanulmánytervek újragondolásával kellett optimális javaslatot adni a szentendrei Duna-ág hídjára és a szükséges környezetvédelmi egyeztetések, illetve eljárások lefolytatásával megszerezni az építési engedélyt, majd annak alapján a kiviteli terveket is elkészíteni” – írják.

A portálon olvasható, hogy a megvalósíthatóság érdekében több helyszínt is vizsgáltak, különböző egyeztetések után pedig a kisoroszi oldalon a Hajós utca nyomvonalán haladó, míg a dunabogdányi oldalon a vízmű területének felhasználásával kialakított hídfőbe csatlakozó nyomvonalat választották ki.

„Az út a nyugati oldalon a Duna-parton halad, látványos szakaszát képezve az – Atlanti-óceán francia partjait a Fekete-tenger romániai részével összekötő – EuroVelo 6 kerékpáros útnak. A csatlakozó útszakaszok tervezésénél a meglévő természeti értékek megőrzésére kiemelt figyelmet fordítottak” – részletezik.

Pál Gábor tervező a Magyar Építőknek elárulta, hogy az önmagába horgonyzott függőhíd különlegessége, hogy a főkábel a hídpályát alkotó főtartóba van bekötve. A híd látszólag azonos megjelenésű a klasszikus függőhíddal, azonban a kialakításnak számos előnye van. Például elkerülhető a lehorgonyzó tömb, mely a híd alépítményeinek mennyiségeit és így a költségeit is jelentősen csökkenti. Továbbá a kisebb alépítmény, kisebb környezeti zavarással jár.

További információk itt érhetők el.

Forrás: Magyar Építők / Hídlap
Borítókép: látványterv (Speciálterv Kft.)

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja