2022. július 7. csütörtök - Appolónia
Online hírfolyam
2022 máj. 22.
Kamarakiállítás és emlékérme az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára

Kamarakiállítás nyílt az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából május 20-án, pénteken az Esztergomi Bazilika kincstárában, a Magyar Nemzeti Bank pedig "II. András Aranybullája" névvel tízezer forint névértékű arany és ötezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki.

Erdő Péter bíboros a kiállítás megnyitóján kiemelte, az Aranybullában az alkotmány jelképét tiszteljük, és az egyház szerepének jelentőségét növelte, hogy a prímás küldetése volt a király figyelmének felhívása a keresztény értékekre.

Török Csaba, a főszékesegyházi kincstár igazgatója emlékeztetett arra, hogy az Aranybullából kiadása idején hét másolat készült, ezek közül egyet Esztergomban őriztek, de ez megsemmisült. Később családi adományból kaptak egy 1318-ban készült másolatot, amely az okirat legkorábbi előfordulásának számít, mivel a kiadáskori másolatok is eltűntek.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke elmondta, a most kiadott nagyobbik emlékérme az Aranybulla pecsétjének eredeti méretével azonos. Az arany emlékérme a színesfém emlékérme előoldalára ráilleszthető, ez egyedülálló különlegesség a magyar emlékérme-kibocsátások körében. Az érméket Endrődy Zoltán iparművész tervezte. Ismertetése szerint az arany emlékérme előlapján a kizárólag II. András király aranybulláján használt országcímer modern ábrázolása, a hátlapján pedig az Aranybulla modern kivitelű, körirat nélküli uralkodóábrázolása látható.

Az arany emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,50 gramm, átmérője 11 milliméter, széle sima, ebből tízezer darab készíthető verdefényes kivitelben. A színesfém emlékérme előlapján oklevélábrázolás látható, a megsemmisült Aranybulla legkorábbi hitelesített másolatának szövegrészletével és az eredeti Aranybulla országcímeres oldalt megjelenítő függőpecsétjével. Hátlapján az eredeti Aranybulla függőpecsétjének az uralkodót ábrázoló oldala jelenik meg. A színesfém emlékérme réz (63%) és nikkel (37%) ötvözetéből készült, súlya 117,5 gramm, átmérője 67 mm (az Aranybulla eredeti pecsétjének méretével azonos átmérőjű), széle sima, összesen 10000 darab patinázott kivitelben készíthető.

Az Aranybulla a magyar történelem egyik legismertebb dokumentuma, nevét aranypecsétjéről kapta. Jelentősége nem saját korához, hanem utóéletéhez kapcsolódik. Azt követően ugyanis, hogy Nagy Lajos király 1351-ben megerősítette és törvénybe foglalta az 1222. évi oklevél szövegét, évszázadokon át a magyar nemesi kiváltságok foglalatának tekintették - írta összegzésében az MNB. Hozzátették: így került be az Aranybulla Werbőczy Istvánnak a középkori magyar jogot összefoglaló tekintélyes művébe, az 1517-ben kiadott Hármaskönyvbe. Werbőczy révén pedig egészen 1848-ig az Aranybulla volt a magyar rendi ellenállás, a magyar függetlenségi törekvések egyik sarokköve.

Az arany és színesfém emlékérmék péntektől megvásárolhatók az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. üzletében, valamint webáruházában.

Forrás: MTI
Fotók: MTI/Kovács Attila
A tízezer forint névértékű arany érméről készült fotó: penzvero.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja