2022. szeptember 29. csütörtök - Mihály
Online hírfolyam
2012 júl. 04.
Fokozott rendőri figyelem a motorosokra

Napjainkban a motorkerékpáros közlekedés reneszánszát éli Európában és Magyarországon egyaránt. Ezzel egy időben - az előzőek árnyoldalaként - kedvezőtlen tendencia tapasztalható a motorkerékpáros közlekedés biztonságának alakulásában.

 

Magyarországon a motorkerékpáros közlekedés biztonsága az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult. A járműpark jelentős változáson esett át, hiszen az elmúlt 11 évben a motorkerékpárok száma 58,3%-kal nőtt. A KSH 2011. december 31-i hivatalos adatai alapján hazánkban a regisztrált motorkerékpárok száma 147.382 volt.

 

Az elmúlt három évben a motorkerékpárok száma mintegy 4%-kal nőtt, ugyanakkor ez alapvetően a használt kétkerekűek terjedését jelenti, hiszen az első alkalommal forgalomba helyezett motorkerékpárok száma a 2009. évi 3803-ról 1883-ra esett vissza.

 

A motorkerékpárok átlagos életkora 16,8 év, ami magasnak mondható. 2011. első félévének és 2012. első félévének összehasonlítása már kedvezőbb képet mutat a. 2012. első félévében a - bázisévekhez képest - mind a motorkerékpár, mind a segédmotoros kerékpár vezetők által okozott személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma csökkent. A csökkenés elsősorban a motorkerékpáros járműkategóriában a halálos és súlyos kimenetelű balesetek körében következett be.

 

A legfőbb baleseti ok e járműkategóriákban is minden évben a relatív gyorshajtás, (az út-, látási-, időjárási-, forgalmi viszonyoknak nem megfelelő sebesség), melynek előfordulása a motorkerékpárosok körében jelentősen csökkent, ezzel szemben a segédmotoros kerékpár vezetők körében jelentősen emelkedett. Mindkét járműkategóriában megjelentek az elsőbbségi szabályok megsértése miatt bekövetkezett balesetek.

 

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel utazók baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Az elfogadott uniós álláspont szerint egy motorkerékpáros, illetve segédmotoros kerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor(!) nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek. A halálozási kockázat mértéke azonban országonként eltérhet.

 

A motorkerékpáros balesetek legfőbb okait az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni. Az elmúlt évben a motorkerékpáros balesetek jellemző okai közül a sebesség nem megfelelő alkalmazása az országos átlag (58%) körül alakult megyénkben is (62 %), azonban szabálytalan előzés miatt az országos átlagnál (8%) megyénkben jóval nagyobb (12%) arányban következett be baleset.

 

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében a héten a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság fokozottan ellenőrzi a motorosokat.

 

A rendőrök ellenőrizni fogják, van-e vezetői engedélye illetve az a megfelelő járművezetői kategóriára szól-e; használja-e a bukósisakot a motoros; betartja-e a megengedett sebességet; van-e a járműre hatósági engedélye, az érvényes-e, valamint megfelelő-e a jármű műszaki állapota; van-e hatósági jelzés a motoron; a vezető a személyszállításra vonatkozó szabályokat, illetve, nem vezeti-e ittas, illetve bódult állapotban a motorkerékpárt.

 

 

Tatabánya, 2012. július 4.

 

 

Léber Gabriella r. hdgy.

Sajtóreferens

 

 

Kereső

Kiválasztás törlése

-->
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja