2022. szeptember 29. csütörtök - Mihály
Online hírfolyam
2012 júl. 06.
Új pályázatot írnak ki a Vaszary Kolos Kórház igazgatói posztjára

A kórház-igazgatói pályázatok csaknem harmada eredménytelenül zárult, 35-ből 11 kórház vezetői posztjára új pályázatot írnak ki. Így történt ez az esztergomi Vaszary Kolos Kórház esetében is, ahol az eredménytelenség miatt újra megpályáztatják az intézményvezetői posztot.

 

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum is írt a meghirdetett kórházvezetői posztokról, előbb az általuk vélt eredményt közölték, de azt az egészségügyi államtitkárság cáfolta. A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a kormány határozott szándéka, miszerint nyugdíjba küldi a 62 évesnél idősebb kórházigazgatókat is, átírhatja a fekvőbeteg-ellátók vezetői posztjaira kiírt pályázatok elbírálását. Az államtitkárság által szerdán nyilvánosságra hozott listából kitűnik, hogy több 62 évnél idősebb pályázó nem nyerte el a posztot. Az államtitkárság közleményében tudatta: az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) március 30-án írt ki pályázatot.

 

A pályázati időszak lezárult, döntöttek a fekvőbeteg-intézmények élére kiírt pályázatokról. A lista szerint a 35 fekvőbeteg-intézmény vezetői posztjára kiírt pályázat közül 11 eljárás eredménytelenül zárult. Így 30 napon belül új pályázatot kell kiírni Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, az Uzsoki kórház, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház, a szentesi Bugyi István kórház, az esztergomi Vaszary Kolos kórház, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház, a makói Diósszilágyi Sámuel kórház, a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház, a tatabányai Szent Borbála Kórház és a monori szakorvosi rendelő vezetői posztjaira.

 

A medicalonline.hu egészségügyi portál hétfőn Névsorolvasás: kiválasztották a kórházak új főigazgatóit című cikkében azt írta, hogy "megszületett a döntés az első körben államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pályázatairól". A portál által közölt névsor nagyrészt valósnak bizonyult. Így a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházat változatlanul Sásdi Antal, az újpesti Károlyi Kórházat Bocskai Tamás, a Szent Imre Kórházat Bedros J. Róbert vezeti. Szintén megerősítették pozíciójában mások mellett a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház élén Csiba Gábort, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület vezetőjét, illetve a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház élén Kovács Józsefet, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának fideszes elnökét. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórház főigazgatói posztján Harmat Györgyöt a jelenlegi orvos-igazgató Nagy Anikó váltja.

 

Az egészségügyi portál által közzétett névsorral ellentétben viszont végül több olyan pályázó nem nyerte el a posztot, aki elmúlt 62 éves. Így például a fővárosi Szent János Kórház jelenlegi vezetőjét, Pintérné Gönczi Ágnest, aki idén betöltötte a 63. életévét, Kázmér Tibor váltja. A fővárosi Uzsoki kórházat pedig nem Golub Iván vezeti tovább, aki idén lesz 65 éves, és a törökbálinti tüdőgyógyintézetet sem az idén 66. életévét betöltő Fülöp Rudolf vezeti a jövőben.

 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik. Giró-Szász András kormányszóvivő később azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azóta többször is hangsúlyozta: "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.

 

forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

-->
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja