2022. május 28. szombat - Emil, Csanád
Online hírfolyam
2012 júl. 13.
Kocsitoló fesztivál Kocson

Szombaton rendezik az idei kocsitoló fesztivált a Komárom-Esztergom megyei Kocs községben.  A viadalra 21 férfi és 2 női csapat nevezett.

 

A délután négykor kezdődő versenyen a férfiak 1800 méteres távon, a nők pedig fél távtól tolják a 380 kilós szekereket a település emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított főutcáján. A hagyományokhoz ragaszkodva a kerekek nincsenek golyóscsapággyal felszerelve. Vasárnap „bulifutamot” tartanak egy rövidített szakaszon, így azok is kipróbálhatják a kocsitolást, akik a verseny láttán kedvet kapnak hozzá.

 

A kétnapos fesztiválon megrendezik a Kocsról elszármazottak találkozóját, lesz horgász- és főzőverseny, fogathajtó- és kovácsbemutató, játszóház és régi ételek kóstolója. A fesztivált annak emlékére szervezik meg évről évre, hogy a gyors és könnyű szekeret Kocs falu iparosai fejlesztették ki az 1200-as években. A szerkezet akkori újszerűségére jellemző, hogy a „kocsi” szóval és változataival több európai nyelven is ugyanazt a közlekedési eszközt jelölik.

 

MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja