2022. augusztus 19. péntek - Huba
Online hírfolyam
2012 szept. 28.
Esztergom likvid hitelből finanszírozná 1,1 milliárdos hiányát

Esztergom likvid hitelből finanszírozná költségvetésének 1,1 milliárd forintos hiányát. A döntést a Kúria észrevételére való állásfoglalásként a képviselő-testület a többséget adó Fidesz-frakció szavazataival fogadta el csütörtöki ülésén.

 

"Meglátjuk, mit mond erre a kormányhivatal. A problémát a kamattámogatás és a helyi adók oldhatják meg" - mondta a kérdés vitájában Steindl Balázs frakcióvezető, a pénzügyi bizottság elnöke. Korábban a képviselő-testület a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadta el, erre az önkormányzati törvény szerint nincs lehetőség. A hiány oka, hogy az állam 2011 decemberében átvette az esztergomi intézményeket, de az önkormányzattól inkasszóval leemeli az átvett intézmények működtetési költségeit.

 

A megyei kormányhivatal erre reagálva törvényességi felhívásban figyelmeztette a testületet, hogy hiánnyal nem lehet elfogadni a költségvetést, de az önkormányzat ezek után sem hozta meg a törvényes állapotok helyreállítására szolgáló döntéseket. A kormányhivatal a Kúriához fordult jogorvoslatért, az felszólította az önkormányzatot, hogy a törvényeknek megfelelően jelölje meg a hiány forrását. Tétényi Éva független polgármester az ülésen elmondta; "a most elfogadott döntés csak papíron oldja meg a költségvetés egyensúlyát".

 

A város vezetője ismertette, hogy az önkormányzat számláján csak néhány millió forint van, csaknem 300 millió forint azon kiadások összege, amelyek kifizetése az év végig bizonytalan, köztük a közvilágítási számlák és a segélyek is megtalálhatók. Tétényi Éva úgy véli, a helyzetet az oldhatná meg, ha a képviselő-testület felterjesztési jogával élve, kérné a kormányzattól az állami inkasszó teljes eltörlését, de erre irányuló kezdeményezéseit a Fidesz-frakció többször elutasította.

 

forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja