2022. augusztus 9. kedd - Emőd
Online hírfolyam
2012 okt. 11.
2014 végére megújul a Budapest-Esztergom vonal

Az Európai Bizottság elfogadta a „Budapest - Esztergom vasútvonal rekonstrukciója I. ütem” című projektet. A fejlesztés összege több mint 56 milliárd forint, a beruházás 2014. augusztus végére készülhet el.

 

Az Európai Bizottság pozitívan fogadta a magyar kezdeményezést, így a Budapest, Solymár, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Piliscsév, Leányvár, Dorog és Esztergom településeket érintő vasútvonal teljes mértékben meg tud újulni.

 

A beruházás részeként négy új megállóhely mellett két megálló áthelyezése valósul meg. A közúti közlekedés és a vasútvonalak találkozásánál lévő kereszteződések közül többet átépítenek. Óbudán, Solymáron és Pilisvörösváron például felüljárós csomópontok épülnek, így a közúti és vasúti forgalom is gyorsabban, balesetmentesen haladhat.

 

Az állomásokon és a vonalakon korszerű biztosítóberendezések és központi forgalomirányítás segíti a biztonságos és hatékony közlekedést. Számos helyen P+R parkolók és kerékpártárolók épülnek a jobb elővárosi közlekedés elősegítése érdekében, melyhez a megfelelő buszcsatlakozásokat is kialakítják. Az elfogadott első ütem tartalmazza az Északi Vasúti Duna-híd - Piliscsaba vonalszakasz 22 km hosszban történő teljes átépítését és a Piliscsaba – Esztergom vonalszakasz 21 km-es rehabilitációját.

 

Budapest és Pilisvörösvár között épül egy második vágány is a megnövekedett forgalom kielégítésére összesen közel 15 km hosszúságban. A felújítás révén a vonatok 80-100 km/órás sebességgel tudnak majd közlekedni a vonal bizonyos szakaszain. A vasúti szakasz villamosítására a projekt II. ütemében kerül sor.

 

MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja