2023. február 2. csütörtök - Karolina
Archívum
2011 febr. 24.
Fidesz sajtóközleménye az ÁSZ jelentésről

ÁSZ jelentés: „javult az önkormányzati gazdálkodás” Ismét világossá vált, Tétényi Éva egyetlen egy célja polgármesterként, hogy folyamatosan szerepeljen a sajtóban és jól bevált szocialista módszerekkel járassa le Esztergomot, és lakosságát. Az ÁSZ jelentésben ugyanis semmilyen visszaélés nem olvasható, apróbb, leginkább adminisztratív hibák fedezhetőek fel benne, amely hibák más önkormányzatoknál is előfordulnak.

 

Az Állami Számvevőszéknek törvényi kötelezettsége van eljárást indítani, amennyiben visszaélést tapasztal. Az esztergomi jelentésben azonban szó sincs törvénytelenségekről, visszaélésekről, összefoglalásként is csak 6 darab javaslat olvasható a polgármester részére. Folyamatosan javuló tendenciát mutat az Állami Számvevőszék jelentése, ugyanis 1997-ben még büntetőfeljelentést is tett az ÁSZ, 2006-ban már csak megállapításokat tett, amely megállapítások száma 2010-re több mint a negyedére csökkent. Több helyen is pozitívan értékelte az ÁSZ az önkormányzat elmúlt három évének gazdasági és pénzügyi tevékenységét, és az összefoglalóját a következő mondattal zárja: „A javaslatok hasznosítása következtében a gazdálkodás és a pénzügyi- számviteli feladatellátás szabályozottságának biztosításához, valamint a költségvetési koncepció, rendelet összeállításához, jóváhagyásának rendjéhez, tartalmához, szerkezetéhez, mel1ékleteihez, végrehajtási szabályaihoz kapcsolódó területeken javult az önkormányzati gazdálkodás.

 

” Az önkormányzat anyagi helyzete valóban romlott az elmúlt években, éppúgy, ahogy a több ezer önkormányzaté az országban, amely a felelőtlen szocialista kormánynak és a gazdasági válságnak köszönhető, azonban még ebben a nehéz időszakban is a szabályoknak megfelelően gazdálkodott az esztergomi önkormányzat: „…A költségvetés tervezési és a zárszámadás készítési folyamatok szabályozottsága összességében alacsony kockázatot jelentett a feladatok megfelelő, szabályszerű végrehajtásában, …” „A Polgármesteri hivatalban a költségvetés tervezési és zárszámadási készítési folyamatbon a belső kontrollok működésének megfelelősége jó volt, mivel a szabályozásban foglaltaknak megfelelően ellenőrizték az intézmények részére a költségvetési javaslat összeállításával kapcsolatban meghatározott követelmények teljesítését, a költségvetési tervezéshez készített intézményi mutatószám felmérés adatai megalapozottságát….” A jelzáloggal terhelt ingatlanokkal kapcsolatban az ÁSZ azt kifogásolta, hogy ezek az épületek még nem lettek átminősítve, nem pedig azt, hogy jelzáloggal terheltek, és még a jelentésben is olvasható, hogy ezek az ingatlanok üresen állnak, az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem akadályozzák.

 

Összességében az ÁSZ jelentéséről elmondható, hogy javuló tendenciát mutat, és rámutat arra, hogy az elmúlt években egy jól felépített, fegyelmezett, pontos és a törvényi előírásoknak megfelelő költségvetése, gazdálkodása volt Esztergomnak. Mindezek tükrében bebizonyosodott, hogy Tétényi Éva hazudott az ÁSZ jelentés valódi tartalmát illetően, mert az kimondja, hogy javult az önkormányzat gazdálkodása az elmúlt években.

 

Fidesz Esztergomi Szervezete

Kereső

Kiválasztás törlése

-->
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja