2022. május 16. hétfő - Botond, Mózes
Online hírfolyam
2012 okt. 30.
Múzeumpedagógiai foglalkoztató az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban

Interaktív tábla, a magyar Szent Korona másfélszeres nagyítású másolata, római kori fibulákról készült másolatok és a Várhegy mozgatható makettje is megtalálható az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban kialakított múzeumpedagógiai foglalkoztatóban, amelyet kedden adott át Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára és Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott.

 

A múzeum egyik raktárát csaknem harmincmillió forintos pályázati támogatással modern, kényelmes, minden korosztályhoz igazodó foglalkoztatóteremmé alakították át. A helyiséget mobil bútorokkal rendezték be, ezért kisebb konferenciák megtartására is alkalmas. Hinora Edit múzeumpedagógus az MTI-nek elmondta, hogy a múzeum foglalkozásain a környékbeli iskolákból évente több ezer diák vesz részt. Az ismeretek átadását több segédeszköz teszi élvezetessé, például a Várhegy mozgatható makettje, amelynek segítségével a gyerekek maguk építhetik fel, milyen volt a terület beépítettsége a különböző történeti korokban.

 

A foglalkozásokon a tanulók római és reneszánsz kori jelmezeket is felölthetnek, hogy jobban bele tudják élni magukat az adott történelmi korszakba. A múzeum idén 13 féle pedagógiai foglakozást kínál az iskoláknak, többek között a római kori Esztergom leleteinek szemléletes bemutatását, a középkori város, a török megszállás, az 1848-as forradalom és a bazilika történetének ismertetését. Az intézmény októberben újabb pályázatot nyert: a múzeum gyűjteményének legszebb darabjaiból látványtárat alakítanak ki 65 millió forintos támogatással. A fejlesztéssel 15-30 látogató egyidejű fogadására nyílik mód.

 

forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja