2023. február 2. csütörtök - Karolina
Online hírfolyam
2012 nov. 07.
Több napos konferenciát tart az MTVA Esztergomban

Új fejezetet nyitott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a magyar közszolgálati média külhoni műhelyeinek történetében és a jövőben törekszik arra, hogy egységes műszaki színvonalra emelje e műhelyeket, valamint stabil szerződésekkel kiszámíthatóvá tegye az együttműködést a határon túli tudósítói hálózattal - mondta Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója szerdán Esztergomban a Kárpát-medencei médiaműhelyek találkozóján.

 

Barlay Tamás, a Kós Károly Kollégium elnöke, Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója és Szabó László Zsolt vezérigazgató-helyettes Böröcz István a kétnapos rendezvény első napján kijelentette: az MTVA a négy közszolgálati médium egyesítése után egy kézbe vette a korábban párhuzamosan működő tudósítói hálózatokat és ezt egységes, hasonló szempontok alapján felépített szerződéses rendszerré alakítja át. Hozzátette: "célunk, hogy minél jobb minőségű tartalmak jelenjenek meg a magyar közmédia felületein, hogy az a Kárpát-medencei magyarság egészének megfelelő legyen".

 

A vezérigazgató elmondta, a szerződések újrakötése során a korábbi sordíjas elszámolás helyett az átalánydíjas formát részesítik előnyben, mert ez kiszámíthatóbb együttműködést tesz lehetővé a médiaműhelyekkel és a tudósítókkal. Böröcz István hozzáfűzte, felmérés indult a műszaki feltételekről és az MTVA rövid időn belül szeretné európai mércével is megfelelő technikai szintre emelni a külhoni tudósítói hálózat felszerelését. Barlay Tamás, a közmédia külhoni magyarsággal foglalkozó tanácsadó testületének, a Kós Károly Kollégiumnak az elnöke - a konferencia szervezője - elmondta: érvényesülni kezd az a szemlélet, hogy valamennyi műsorban természetes módon jelennek meg a határon túli témák és "szerves egésznek tekintjük a magyar nemzetet".

 

Barlay Tamás hozzátette, nem elég jó műsorokat készíteni, azokat el is kell juttatni az emberekhez, ezért felmérés indult a határon túli területeken a magyar közszolgálati csatornák vételi lehetőségéről, később pedig nézettségi kutatást végeznek a Kárpát-medence területén. Az MTVA vallási, kisebbségi és határon túli főszerkesztője szólt arról is, hogy a Kós Károly Kollégium hamarosan saját honlapot indít, melyet az MTVA felületén lehet majd elérni. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgató-helyettese, a stratégiai és projekt iroda igazgatója a jövőbeli szerződéses lehetőségekről tartott tájékoztatót a Kárpát-medencei médiaműhelyek munkatársainak, az MTVA-val rendszeresen kapcsolatban álló külhoni tudósítóknak és videós újságíróknak.

 

A Kós Károly Kollégium feladata a külhoni magyarsággal foglalkozó műsorok és hírügynökségi tartalmak elemzése. A testület javaslatokat tehet és véleményezheti a közmédia műsorpolitikájának egészét, de az egyes műsorokat is. Céljuk a külhoni és az anyaországi magyarság kapcsolatának erősítése. A testületben hét tag a külhoni magyarságot képviseli, három az MTVA-t, egy pedig a Duna Televíziót.

 

forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

-->
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja