2023. február 2. csütörtök - Karolina
Archívum
2011 febr. 24.
Székely: "Cigány népismeret"

Egyfajta kéznyújtásnak tekinti a cigányság és a többségi társadalom felé " Cigány népismeret" című könyvét Székely János Esztergom-Budapest főegyházmegyei segédpüspök, aki szerdán Szekszárdon mutatta be a tankönyvnek is szánt munkáját.

 

A könyv a többségi társadalmat kéri fel arra,hogy "látogasson el" a cigányság rendkívül gazdag világába, és "szól cigány testvéreinkhez", akik közül sokan alig ismerik múltjukat, és nincs egészséges cigány identitásuk - ezt mondta a szerző a szekszárdi katolikus plébánián tartott könyvbemutatóján.

A segédpüspök, aki egyben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigány pasztorációs referense , elmondta: szeretné, ha a kötet tananyaggá válhatna az oktatásban.


"A katolikus iskolák nyitottak, a Cigány népismeret néhány éven belül az osztályfőnöki órákon kiegészítő tananyag lesz.A könyv segít abban, hogy a diákok megtanulják a romákat szeretni és elfogadni."-tette hozzá.

A szerző kitér arra is, hogy "az utóbbi évtizedekben egyes politikai erők a cigányságot gyakran csak szavazatszerzésre használták fel", ehhez "a cigányok és nem cigányok közötti feszültség fenntartása is hasznos politikai fogás volt".

Kereső

Kiválasztás törlése

-->
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja