2021. március 3. szerda - Kornélia
Online hírfolyam
2012 nov. 28.
Biztonságban út közben is – Rendőrségi közlemény

Megyénk egész területén a következő napokban csapadékos időre, ködfoltokra kell számítaniuk a közlekedésben résztvevőknek. Ilyen időjárási viszonyok között a járművezetőknek még a megszokottnál is körültekintőbbnek, óvatosabbnak kell lenniük.

 

A balesetek megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg tanácsainkat! Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák. Ellenőrizzék gépjárművükön az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer állapotát. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet.

 

A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. Kiemelt fontosságú ebben az időszakban, hogy a járművezetők türelmesen és körültekintően közlekedjenek. Készüljenek fel a megváltozott időjárási viszonyokra, a síkos utakra, a ködfoltokra, valamint a korai sötétedésre.

 

A hetek előre haladtával egyre korábban sötétedik, látás útján nehezebbé válik a közlekedéshez szükséges információk szerzése, ezért gyakrabban kell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Nagyon fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, az izzók cseréje, és tartalékizzó beszerzése. A fényszórók tisztán tartása nem csak azért fontos, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsunk el. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a szennyezett fényszóró felületek esetenként vakító hatást idézhetnek elő. A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota.

 

A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 Celsius fok alatt már nem teljesíti feladatát. A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb képviselői. Mindenkor biztosítani kell a gyalogosok elsőbbségét a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, és fokozott figyelemmel kell lenni a figyelmetlenül az úttestre lépőkre. Esős időben gyakran képződnek „pocsolyák” az utak felszínén. Ezért ilyenkor fokozott figyelemmel, és amennyiben lehetséges, a pocsolyák kikerülésével, továbbá a haladási sebesség csökkentésével kell vigyázni a gyalogosokra.

 

Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja