2021. március 3. szerda - Kornélia
Online hírfolyam
2012 dec. 03.
Plakátkampány az ittas járművezetés ellen

A Komárom–Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Vértes Volán Zrt. valamint a Moriani Consulting Kft. támogatásával látványos plakát-kampányt indított az ittasan okozott közlekedési balesetek megelőzése érdekében.

 

A három hónapon át tartó akció során helyi és helyközi buszjáratokra kihelyezett óriásplakátokon hívjuk fel az állampolgárok figyelmét az ittas járművezetés veszélyeire. Komárom-Esztergom megyében 2012- január 1. és 2012. október 31. között az előző év hasonló időszakához képest kis mértékben ugyan, de emelkedett ( +4%-kal; 2012. évben 398; 2011. évben 384) a személysérüléssel járó balesetek száma és az ittasan okozott balesetek számában is növekedés tapasztalható (2011-ben 48 volt, 2012-ben pedig 54). Az ittas járművezetők száma kis mértékben ugyan, de csökkent (az előző évi 246-ról 235-re változott). Ittas járművezetés miatt a megyében 5.603 főt sújtottunk közigazgatási bírsággal. 2011. július 1-jétől a közúti közlekedés szabályairól szóló 1988. évi I. törvény módosításával az alkoholos befolyásoltság alatt álló járművezetőkkel szemben már nem lehet szabálysértési eljárás kezdeményezni, hanem részükre közigazgatási bírságot kell kiszabni.

 

A gépjárművezetők esetében közigazgatási eljárásban 100.000-200.000 forint pénzbírságot kell megfizetnie a szabályszegő járművezetőnek. 0,5 mg/l érték fölött az elkövető már bűncselekményt valósít meg, amely büntető eljárást vont maga után. A kerékpárral főúton közlekedők esetében enyhébb az elbírálás, ugyanis esetükben 30.000-60.000 ezer forint a kiszabható bírság összege. Az ittas gépjárművezetők és kerékpárosok potenciális veszélyt jelentenek a közlekedés többi résztvevőjére. Alkoholos befolyásoltság alatt romlanak a vezetői képességek, lassulnak a reflexek, megnő a reakcióidő. Mindezen körülmények megnövelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

 

Az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ennek érdekében dolgozta ki az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Vértes Volán Zrt. valamint a Moriani Consulting Kft. támogatásával a 2012. december 1-jén útjára indult Plakát-kampányt, melynek célja, hogy az ittas állapotban közlekedők számát jelentős mértékben csökkentsük, és felhívjuk a figyelmet az ittas járművezetés veszélyeire. A plakátok a Vértes Volán négy autóbuszán láthatók a következő 3 hónapban, emellett Esztergom és Dorog térségében további 5 óriásplakát került kihelyezésre a főutak mellé, illetve közintézményekben, szórakozóhelyeken kihelyezett plakátok segítségével hívjuk fel az állampolgárok figyelmét a jogkövető magatartásra.

 

Mint azt Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója a kampánnyal kapcsolatban elmondta, egy közlekedési vállalattól minden olyan kampány, amely a biztonságos vezetést, a balesetek megelőzését szolgálja, hatványozott figyelmet kell, hogy kapjon. A Vértes Volán Zrt. évente több mint 15 millió utazást bonyolít le autóbuszaival Komárom-Esztergom megyében, és innen indulva. Németh Tamás szerint „a közlekedők jól ismerik a helyzetet, 2 amelyben akár vétlen félként kerülnek baleseti szituációba.

 

Így nem elég csak a saját biztonságunkra ügyelni, hanem részt kell vennünk a megelőzésben, a tájékoztatásában is. A társadalmi felelősségvállalásunk ezen kampányban való részvétellel is megnyilvánul.”

 

Komárom – Esztergom megyei Rendőr-főkapitányság

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja