2021. március 3. szerda - Kornélia
Online hírfolyam
2012 dec. 04.
Tüntetők fogadták Bajnai Gordont Oroszlányban!

Oroszlányba látogatott Bajnai Gordon, volt miniszterelnök, az Együtt 2014 mozgalom egyik vezetője.

 

A politikus jövetele minden várakozást felülmúlt, igaz rövidebb-hosszabb időre, de "szó érte" a ház elejét. Mintegy tizenöt ember – vélhetően a Jobbik Magyarországért Mozgalom szimpatizánsai – várták a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ bejárata előtt, libákkal, „Nem tiéd az ország, nem leszünk a szolgád” feliratú transzparenssel és Persona non grata (nemkívánatos személy) kántálással.

 

Beljebb, miután csillapodtak a kedélyek a színházterem színpadára Metzger Gyula konferálta fel a „Mindenről, ami az embereket érdekli!” mottójú Közéleti Klub aktuális vendégét. Mint mondta: Azt, aki október 23-án meghirdette az összefogást és most elhozta; Bajnai Gordon.

 

A volt államfő személye rengeteg érdeklődőt vonzott. Egy pódiumnál állva egy órán át kormányváltásról, rezsimbontásról, jogállam visszaállításáról és új politikáról tartott beszédre vállalkozott. Úgy vélekedett, nem elég picit győzni, erős többség kell. – A hazánkat jellemző megosztottság a kormánypártok tudatos döntésének eredménye, annak fenntartása kizárólag a Fidesz-KDNP szövetség érdeke – összegezte. A volt miniszterelnök szerint az Orbán-rezsim a rendszerváltás idején tett vállalások – „hogy demokráciát és szabad piacgazdaságot akarunk, hogy a Kelettől elszakadva Nyugatra kell tartanunk, hogy nem helyes, ha túl nagyok a társadalmi különbségek” – mindegyikét megkérdőjelezi. A politikus az oroszlányi publikumnak vázolta azt is, mennyire fajsúlyos döntés születik 2014-ben, a választófülkében.

 

Bajnai Gordon feltette „költői” kérdéseit: marad-e az a politikai rendszer, amely fél szembenézni a saját polgáraival, amely nem biztos a győzelmében, amely olyan rezsimet épít, amely még a választások után is sakkban tudja tartani polgárait. Végeredményképp pedig leszögezte: Nem az a kérdés, hogy válság esetén meg kell-e húzni a nadrágszíjat, az, hogy összefogunk-e. A végig visszafogott beszéd nem nélkülözhetett olyan kliséket sem, amely az örökös harcról, beszállítói, illetve finanszírozói sikeréről és mindenki más veszteségéről szólt. Utolsó gondolatként pedig Oroszlányhoz intézett üzenetében megfogalmazta: Van remény, ha van összefogás. Új korszakot kell indítani a politikában.

 

kemma.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja