2021. április 18. vasárnap - Andrea
Online hírfolyam
2012 dec. 05.
Kihűlt volna, ha nem segítünk

Hajléktalan férfin segítettek a rendőrök, orvosok és állampolgárok2012. december 4-én éjszaka. A járőrök lakossági bejelentésre siettek egy rosszul lévő férfihoz.

 

A dorogi uszodánál ült a földön magatehetetlenül és senkivel sem kommunikált. Egy állampolgár állt meg a hajléktalan mellett és kérdezte meg tőle, mi baja, szüksége van- e segítségre. A férfi nem válaszolt, mozdulatlanul ült a földön. A segítő szándékú helyi lakos nem hagyta magára a szemmel láthatóan beteg személyt, a rendőrséget és a mentőt hívta segítségül. A járőrök és a mentőautó egyszerre érkezett a helyszínre. Kiderült, hogy a férfi ittassága miatt volt rosszul, egymaga azonban nem tudott volna továbbállni és fedél alá húzódni, ezért a mentő kihűlés veszélye miatt kórházba szállította.

 

A téli időjárás minden évben komoly veszélyt jelent a hajléktalanok számára. A Rendőrség felkészült az elkövetkező hideg hónapokra, a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásában történő közreműködésre. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság feltérképezte azokat a helyeket, ahol gyakran fordulnak meg az utcán élők. Ezeket a tél folyamán visszatérően ellenőrzik a járőrök és szükség esetén segítenek a bajba jutottakon. A Rendőrség elsősorban azt szeretné megelőzni, hogy a hajléktalanok bűncselekmények áldozataivá váljanak, illetve, hogy a fagy miatt tartós egészségkárosodást szenvedjenek, vagy esetleges fertőző betegség esetén veszélyeztessék környezetüket. A rendőrök folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a területileg illetékes krízisközpontokkal.

 

Ahogy a fenti esetben is, szükség esetén azonnal értesítik a diszpécserszolgálatot. Amennyiben hajléktalannal találkoznak, kötelesek tájékoztatni őket, hol találnak melegedőt, betegség vagy sérülés észlelése esetén pedig mentőt hívnak hozzájuk. A hideg idő azonban nem csak a fedél nélkül élőket veszélyezteti, hanem a falvakban élő időseket is, akiknek életkörülményei sok esetben nem nyújtanak megfelelő védelmet a zord idővel szemben.

 

A tragédiák megelőzése érdekében a helyi rendőri szervek a segítő karitatív szervezetekkel, tanyagondnokokkal közösen, polgárőrök bevonásával rendszeresen ellenőrzik a falvak idősek lakta utcáit, valamint a nagyobb közösségektől távol eső tanyákat. Mindannyiunk érdeke, hogy a rászorulókon segíteni tudjunk, így a Rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy haladéktalanul értesítsék a hatóságot, ha a hideg időjárás következtében emberek életének veszélyeztetéséről van információjuk.

 

Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja