2022. augusztus 19. péntek - Huba
Online hírfolyam
2012 dec. 06.
Közlekedési helyzetkép

Csúsznak az utak megye szerte, a városok belterületén is találkozhatnak a járművezetők lefagyásokkal, ezért a rendőrség kéri, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek. Az elmúlt 24 órában Komárom-Esztergom megyében egy halálos, három súlyos, egy könnyű és négy anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt.

 

2012. december 6-án kora reggel Bakonysárkány belterületén, a Kossuth Lajos utcában csúszott meg egy kisteherautó, mely ezt követően felborult. A vezető beszorult az autóba, de az elsődleges adatok szerint nem sérült meg súlyosan. 2012. december 5-én Héreg és Bajna között két személygépkocsi ütközött frontálisan. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az Opel személygépkocsit vezető 51 éves tatabányai asszony járművével megcsúszott az úton, áttért a menetiránnyal szemközti sávba, ahol frontálisan összeütközött a Bajna felől Héreg irányába közlekedő Trabantnak, melynek 78 éves tatabányai vezetője a kórházba szállítást követően életét vesztette. Komáromban nyolcan sérültek meg, köztük egy 12 éves gyermek is 2012. december 5-én délután, mikor két személy személygépkocsi összeütközött.

 

A baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja a Komáromi Rendőrkapitányság Közlekedési Osztálya. Télen a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák. Az előrejelzések szerint december 6-tól hózáporokra és fagypont alatti hőmérsékletre kell számítani, ezért fokozott óvatossággal kell közlekedni. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely körültekintést és fokozott figyelmet kíván. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

 

A korai sötétedés miatt kiemelt figyelmet kell fordítani a világítóberendezések kifogástalan állapotára. A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Mindenkor biztosítani kell a gyalogosok elsőbbségét a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, és fokozott figyelemmel kell lenni a figyelmetlenül az úttestre lépőkre. Esős, havas időben gyakran képződnek „pocsolyák” az utak felszínén. Ezért esős időben fokozott figyelemmel, és amennyiben lehetséges, a pocsolyák kikerülésével, továbbá a haladási sebesség csökkentésével kell vigyázni a gyalogosokra.

 

Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja