2021. október 24. vasárnap - Salamon
Online hírfolyam
2012 dec. 13.
Kövér végre megértette Tétényit

„A megörökölt adósság terhének továbbcipelésével semmiképpen sem lehet azon települések polgárait büntetni, akiknek korábbi vezetői nem voltak előrelátóak – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke december 12-én a Baranya megyei Sásdon, - aki szerint nem lehet azokat a vezetőket sem büntetni, akik a 2010-es választások után az adósságot előidézők helyébe léptek.” (MTI)

 

A szerdai bejelentés megmutatta; a Kormány kénytelen belátni, hogy Esztergom független polgármestere 2010-ben nem tett mást, csupán a város gazdasági helyzete miatt hamarabb indította el az önkormányzati szektor adósságállományának rendezését, mint az állam. „Előbb-utóbb mindenki rájön, hogy esztergomi” – jelentette ki Tétényi Éva tavaly, amikor több száz esztergomival együtt gyalog indultak el Budapestre, hogy Orbán Viktornak személyesen adják át azt a petíciót, melyben a város lakossága segítséget kért a Miniszterelnöktől. A több ezer aláírás akkor azért gyűlt össze, mert a képviselő-testület fideszes többsége büntető költségvetést szavazott meg, s az adósságot úgy rendezte, hogy Esztergom mostanra csődbe jutott.

 

A települési önkormányzatok jelentős része küzd azzal, hogy az elmúlt időszakban felvett kötvények deviza alapú visszafizetései olyan terhet raknak a helyi költségvetésekre, melyet a biztonságos önkormányzati feladatellátás mellett nem lehet tovább finanszírozni. Esztergomban az állam már egy évvel ezelőtt átvette az iskolákat, ráadásul a több mint 4 milliárdos ingatlanvagyon tulajdonjogával együtt, a működtetés költségeit azonban az esztergomiaknak kell továbbra is fizetniük. Az állam inkasszóval, azonnali beszedési megbízással vehet el 1 milliárd 118 millió 700 ezer forintot a várostól. A tényleges megoldás helyett a probléma elodázása történt meg, hiszen ez az összeg csak papíron létezik. Azonnali segítséget a közvetlen állami beavatkozás jelenthet.

 

Esztergom 30 ezer lakosa nem tehet arról, hogy 2010-ig az előző városvezetés, Meggyes Tamással az élen, fejenként 794 ezer forint adósságot halmozott fel, beleértve ebbe minden csecsemőt, időskorút, esztergomi, esztergom- kertvárosi és pilisszentléleki állampolgárt. Ezúton kérjük Kövér Lászlót, az Országgyűlés Elnökét, hogy tegnapi kijelentéséhez híven személyesen is segítsen a Város gondjainak gyors és hatékony megoldásában.

 

Esztergom, 2012. december 13.

 

Tétényi Éva

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja