2021. március 3. szerda - Kornélia
Online hírfolyam
2012 dec. 17.
Véget ért a „Házhoz menő szelektív hulladék elszállítás” tesztünk

Az Esztergomi Köztisztasági Kft. a felhívásunkra jelentkező esztergomi családok, háztartások közül kiválasztottakat egy olyan részben játékos, részben nagyon is szakmai tesztbe vonta bele, melynek segítségével a résztvevők a céggel együtt végezhették otthon a szelektív hulladékgyűjtést.

 

A teszt végén kijelenthetjük, hogy a program jól sikerült, az alanyok kivétel nélkül megértették és jól alkalmazták a szelektív hulladékgyűjtés szabályait és rendszerét. A résztvevők a teszt során a háromhetes ciklus alatt új ismereteket, tapasztalatokat szereztek, a hulladékok hétről-hétre való elszállítása mellett minden egyes találkozáskor közösen elemeztük ki a tesztalanyokkal a kis tesztkukák tartalmát és az esetleges hibákat együtt javítottuk ki.

 

A hibák száma amúgy kevés volt, s ezek olyanokból adódtak, hogy az alanyok például egy speciálisnak mondható hulladékfajtáról – esetünkben cd lemezről – nem tudták, hogy mégsem való a műanyag hulladékokat gyűjtő edénybe. A teszt során arra is felhívtuk a résztvevők figyelmét, hogy milyen apró „trükkökkel” tehetik még gazdaságosabbá, eredményesebbé a szelektálást. Ilyen „trükk” a pet-palackok összepréselése, mellyel megnövelhetjük az egységnyi gyűjtőedénybe helyezhető hulladékfajta mennyiségét, de egy helyen - látva, hogy egy nagyobb kartondoboz már nem fért bele a papírt gyűjtő edénybe – javasoltuk, hogy ilyenkor kisebb részekre szeleteljék fel a dobozt, így már belefér a kukába. A tesztet összesítve kijelenthetjük, hogy minden résztvevő háztartásban sikeres volt.

 

Az alanyok hétről-hétre egyre átgondoltabban válogattak a korábban kommunális kukába tett hulladékokat és megtanulták, hogy minimális munkával (kiöblítés, préselés, feldarabolás) növelhetik a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe tett hulladékok mennyiségét. Ezzel egyben a kommunális szemetet gyűjtő kukáikba tett hulladék mennyiségét is csökkentették. A három különböző színű tesztkuka mellé a résztvevők egy útmutatót és egy felmérő naplót is kaptak. Ez utóbbiban heti bontásban vezették, hogy a papír-, műanyag- és üveg hulladékok tekintetében milyen korábbi termékek maradványai kerültek a kukákba, illetve ezzel hány százalékban töltötték meg a gyűjtőedényeket.

 

Arra is külön rovat volt, hogy ennek eredményeként a kommunális kuka telítettsége hány százalékosra alakult, így ők maguk is és mi is nyomon tudtuk követni, hogy miként változik a teszt alatt a szelektív- illetve a kommunális hulladék aránya. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy egy kis odafigyeléssel, körültekintéssel akár 40-50 százalékkal is csökkenthetjük a kommunális hulladékunk mennyiségét. A tesztben résztvevőknek ez úton is megköszönjük kitartó részvételüket és őket állítva példaként a város közössége elé ajánljuk minden esztergomi lakosnak, hogy gyűjtse háztartása, vállalkozása hulladékait szelektíven.

 

A kiválogatott hulladék mennyisége így nem kerül a kommunális kukába, így annak költségei csökkennek, tehát pénzt tudunk megspórolni. A hulladékgazdálkodásról szóló új, január 1-jén hatályba lépő törvény folyományaként 2015-ben mindenki számára kötelező lesz a szelektív hulladékgyűjtés, így annak „gyakorlása”, a napi rutinná válást segíti elő. Reméljük, hogy Esztergomban egyre többen megértik a szelektív hulladékgyűjtés lényegét és célját, a nagyobb közösségnek és a családoknak költségcsökkentést jelentő rendszerét.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja