2022. szeptember 29. csütörtök - Mihály
Online hírfolyam
2013 jan. 05.
Becket Szent Tamásra emlékeztek Esztergomban

Ma tartották Esztergomban a szokásos Becket Szent Tamás napi ünnepséget, melyet minden évben Kiss Rigó László püspök, a Rudnay Sándor Alapítvány elnöke szervez. Idén is számos közéleti személyiség és egyházi vezető vett részt a megemlékezésen.

 

Az emlékülést az esztergomi vár Lovagtermében tartották, ahol többek között Schmitt Pál volt köztársasági elnök, valamint Rétvári Bence parlamenti államtitkár is beszédet mondott. A keresztény értékek megerősítése és ápolása. Ez a legfontosabb üzenete a minden évben megrendezett Becket Szent Tamás napi ünnepségnek, mondta Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök.

 

Igazi Európát értékek nélkül, mi keresztény értékeknek nevezzük, de egyetemes értékekről van szó, nem lehet megvalósítani ez volt a szándéka a legújabb kori közös Európai Unió megálmodóinak is ez kéne visszatérni, akkor lenne jövője Európának.

 

Rétvári Bence államtitkár kifejtette a kereszténység Nemzet megtartó erő, melyet a már több mint ezer éves történelmünk is jól mutat.

 

Magyarország értékvilág szintjén egyértelműen kinyilvánította azt, ami nyilvánvaló is, Magyarország a Keresztény Európa része így is fogalmaz az Alaptörvényünk, hogy ezer évvel ezelőtt Szent István királyunk a Keresztény Európa részeként erősítette meg Magyarországot.

 

Hölvényi György egyházért felelős államtitkár szerint a keresztény közéletnek meg kell találnia a helyét Európában, mely folyamatban Magyarország is nagy szerepet kaphat.

 

Magyarország részt vesz ebben az együttgondolkodásban, részt vesz abban, hogy melyek azok az értékek amik Európát naggyá tették és azt hiszem, mint relativ új tagországnak az Európai Unióba talán fel tudja frissíteni azokat az alapértékeket, amit úgy hívnak hogy szolidaritás úgy hívják hogy felebaráti szeretet úgy hívják hogy párbeszéd.

 

A Becket Szent Tamás napi ünnepség mára egy több mint 800 éves szoros kapcsolatot mutat Magyarország és Anglia keresztényi gondolkodásában.

Kereső

Kiválasztás törlése

-->
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja