2022. július 1. péntek - Annamária
Online hírfolyam
2013 máj. 21.
Rezsicsökkentés: megbüntethetik, aki nem csökkenti az árakat

Kiterjesztették a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési és szankcionálási jogkörét. Júliustól jön a rezsicsökkentés újabb hulláma: a kéményseprés díjának csökkentéséről is döntött a kormány, a módosítás az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb, 4000 forintos összeget 50 százalékkal 2 ezer forintra mérsékli.

 

Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a rezsicsökkentés egy átlagos családnak évente 90-95 ezer forintos megtakarítást jelent. Kiemelte, nemcsak a kéményseprés, de a szennyvíztisztítás díját is mérsékli a kormány, a pénteken benyújtott törvényjavaslatban „komoly fogyasztóvédelmi lépések” is szerepelnek – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő hozzátéve, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési és szankcionálási jogkörét terjesztették ki a fogyasztók védelmében. Ha a hatóság sérelmet állapít meg – például nem megfelel tájékoztatásért, vagy nem megfelelő számlakép használata esetén, vagy nem csökkenti az árakat -, büntetést szabhat ki vagy 10 ezer forint kötbért rendelhet ki.

 

Német Szilárd közölte, mára jóval kevesebb a panasz a rezsicsökkentést illetően a lakosság körében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ha a számlával kapcsolatos probléma merül fel, először a szolgáltatóhoz kell fordulni, ha vele nem tudnak megegyezni, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz vagy a Magyar Energetikai és Közmű szabályozási Hivatalhoz. Arra a felvetésre, hogy a szolgáltatók kivonulhatnak a piacról, Németh Szilárd azt mondta: a minisztériumban készülnek számítások, és forgatókönyvek különböző lehetőségekre, azonban nem hiszi hogy ez bekövetkezne, hiszen „bőségesen megszedik magukat” – fogalmazott.

 

hirado.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja