2022. július 7. csütörtök - Appolónia
Online hírfolyam
2013 jún. 20.
Június 21-én 10 órakor átadják a két új határkikötőt

A Duna két partján fekvő település, Lábatlan (HU) és Karva (SK) között a kapcsolatot 1860-as évektől kikötő biztosította, melyet a II. világháborúban felrobbantottak. Az igény a kikötők újjáépítésére folyamatosan megvolt, de a lehetőségre a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programig 2007-2013) a várni kellett.

 

A települések Lábatlan város vezetésével közös pályázatot adtak be, amely a „Partnerség a Jobb Határátkelés Érdekében” címet kapta. Célja a két település közötti közúti távolság lerövidítése mellett, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális kapcsolatok szorosabb ápolása, a Duna által kínált turisztikai lehetőségek kiaknázása lett. A pályázat támogatásban részesült, a költségek 85 %-át az Európai Unió ERFA forrásból, 10 %-át a hazai kormányzati társfinanszírozás, 5 %-át pedig a két pályázó település biztosította. A hosszas előkészítő, engedélyeztetési és közbeszerzési eljárás befejezése után, 2012 augusztusában kezdődhetett meg a beruházás kivitelezése.

 

A parti munkákat a lábatlani székhelyű Árkádok Kft. és alvállalkozói végezték el. A kikötőhöz gépkocsival érkezők számára a 10-es főútról közvetlenül elérhető parkoló épült. A parkoló és a kikötő közötti szakaszon felújításra került a járdaburkolat, a Duna-parton pedig az úszómű megközelíthetősége érdekében új járda létesült. A szlovákiai oldalon nem volt szükség a parti infrastruktúra fejlesztésére. A Karva község tulajdonában lévő kishajó felújítási költségei és a biztonságos üzemeltetéshez szükséges új eszközök beszerzése képezte a pályázat részét. A hajó kívül-belül megszépült, új motorokat és korszerű radar készülékeket kapott. A hajóforgalom fogadására alkalmas úszóművek Pozsonyban készültek. A munkálatok 2013 áprilisában értek véget az úszóművek beállításával.

 

A kialakított két úszómű alkalmas a Dunán hosszirányban közlekedő nagyhajók fogadására is. A kikötők között a menetrendszerinti kishajójárat a dunai árhullám levonulása után a nyáron indul meg. A kishajó személyek, kerékpárok szállítását teszi lehetővé. A menetrenddel kapcsolatos naprakész információk a települések honlapján érhetők el. www.labatlan.hu, www.kravany.sk. Kapcsolattartó: Gönczi Marianna, pályázati referens, Lábatlan Város Önkormányzat 2541 - Lábatlan, József Attila u. 60. Tel: 33/517-500/2 mellék, fax: 33/517-508 e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. A sajtóanyag és a fényképek a települések weboldaláról is letölthetők Fénykép-Kikötő az úszóművekkel a parkolóból.

 

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja