2022. augusztus 9. kedd - Emőd
Online hírfolyam
2013 szept. 13.
Esztergom átadja az államnak a Parlament elé szánt szoborkompozíció egy részét

Esztergom képviselő-testülete csütörtök esti ülésén megszavazta, hogy a város átadja az államnak az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció városban található részét, a város pedig cserébe megkapja a budapesti Kossuth-szobrot.

 

Tétényi Éva független polgármester a műalkotás átadását korábban megvétózta, arra hivatkozva, csaknem 1500 lakossági aláírás gyűlt össze, hogy a szobor maradjon a helyén, arról csak másolat készüljön. A polgármester a csütörtök esti ülésen előterjesztette, hogy a testület többségét adó Fidesz-KDNP legalább annyi aláírást gyűjtsön össze az átadás mellett, mint ahány a városban maradás mellett szólt, azonban ezt nem fogadták el. Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP), a szoborcseréről szóló megállapodás ügyében eljáró képviselő korábban elmondta, hogy az Esztergomban Magvető szoborként ismert alkotás 65 éve került a városba és jelenleg a megsemmisülés közelében van.

 

A képviselő szerint az átadással a szobrot megőrizhetnék az utókornak, a szoborrészlet Zala György gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotásának egyetlen eredeti formájában fennmaradt része. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy a szobor felajánlása és Kisfaludi Strobl Zsigmond Kossuth Lajost ábrázoló szobrának a Prímás-sziget csúcsán való felállítása a városnak nem kerülne pénzébe, mert tárgyalásai eredményeképpen a tervezett megállapodásban az Országgyűlés Hivatala a szobrok áthelyezésének minden költségét vállalja. A Parlament mellett álló, gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotás fő alakját 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték, a megmaradt elemeket három, önálló szoborként állították fel. A jobb oldali, amely eredetileg a Magyar bőség nevet viselte, Esztergomba került, a Munka, majd a Magvető elnevezést kapta.

 

MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja