2022. augusztus 9. kedd - Emőd
Online hírfolyam
2013 okt. 21.
A Párkányi Csatára emlékeztek

Október 18-án az Esztergomi Várban indult, majd aznap az Erzsébet parkban folytatódott és ma, szombaton Párkányban zárult a Párkányi csata 330 éves évfordulójára szervezett programsorozat.

 

A mai fejezetben a párkányi római katolikus templomban ünnepi misét tartottak, majd a győztes csata lengyel vezérének, Sobieski János párkányi szobra előtt emlékeztek meg a 330 évvel ezelőtti hadi eseményekről. A Párkányi csata 330 éves évfordulója alkalmából a 18-ai kiállításmegnyitó és a szintén 18-ai csatajelenet után az október 19-én tartott emlékünnepségen, a római katolikus templomba várták elsőként a résztvevőket.

 

Itt az eklézsia plébánosa mellett Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke celebrálta a misét. Az eseményen felszólalt Völner Pál államtitkár, a Fidesz választókerületi elnöke is, aki beszédében többek között rámutatott, hogy a több, mint háromszáz évvel ezelőtti súlyos helyzetben a keresztény Európa fogott össze a szabadságért, ahogy ennek most is erre van szükség, a keresztény Európának össze kell fognia a nemzetek szabadságáért.

 

Az ünnepség második részében a résztvevők a párkányi Sobieski János szoborhoz mentek, ahol koszorút helyeztek el a lengyel hadvezért ábrázoló alkotásnál. Magyarországi részről többek között a Fidesz nevében Völner Pál államtitkár, Zoltai Dániel képviselő és György Róbert, a Fidesz Esztergomi Szervezetének elnöke helyezett el koszorút.

 

Forrás: Hídlap

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja