2022. augusztus 9. kedd - Emőd
Online hírfolyam
2013 okt. 21.
Meggyes Tamás: a nevemhez nem kapcsolódik bűncselekmény

Meggyes Tamás szerint semmilyen jogsértés nem történt a korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződésével összefüggésben, és az ügy etikailag sem kifogásolható. A város korábbi fideszes polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy a nevéhez semmilyen bűncselekmény nem kapcsolódik.

 

Meggyes Tamás arra a hírre reagált, amely szerint a legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, mivel az önkormányzat 2003-ban életbiztosítási szerződéseket kötött a polgármester és két alpolgármester részére, és a futamidő lejárta előtt az önkormányzat helyett a biztosítottak lettek a kedvezményezettek.

 

"Igaztalan támadásnak tartom az ügyet, és örömmel állok a vizsgálat elé, olyan értelemben, hogy elmondhatom a hatóságoknak a véleményemet" - jelentette ki Meggyes Tamás. Elmondta, mielőtt felvették volna az összeget, az egyik érintett alpolgármester fiát, aki évek óta jogi referensként dolgozott az önkormányzatnál, teljes körű vizsgálattal bízta meg, hogy a pénz - havi néhány tízezer forint - felvétele jogi vagy etikai szempontból kifogásolgató-e. "Ez a polgármesteri fizetés kevesebb mint tíz százaléka.

 

Nem reális, hogy ezért kockára tettük volna a becsületünket, és lábbal tiportuk volna a törvényeket" - tette hozzá. Tétényi Éva független polgármester az MTI-nek elmondta, a vádemelésig nem kíván nyilatkozni, de amikor a biztosító Meggyes Tamás szerződésének lejárta után öt és fél millió forintot küldött az önkormányzat számlájára, majd téves utalás miatt visszakérte a pénz, kötelessége volt feljelentést tenni az ügyészségen, mert úgy vélte, a közpénzből összegyűlt megtakarítást nincs joguk felvenni az érintetteknek. A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13,5 millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben.

 

A két alpolgármesternek a magánszámlájára, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült. Az ügyészség szerint - tekintettel arra, hogy a városvezetők illetményéről csak a képviselő-testület hozhatott volna határozatot - az önkormányzat közbeszerzési és ügyrendi bizottsága szabálytalanul és jogszerűtlenül döntött.

 

A megalapozott gyanú szerint a hűtlen kezelést a két alpolgármester tettesként, a két bizottsági tag pedig bűnsegédként követte el. Mivel a nyomozás befejezése előtt a volt polgármester érintettségére vonatkozó adatok is felmerültek, és esetében az országgyűlési képviselősége miatti mentelmi jog eljárási akadály, ezt az eljárásrészt a főügyészség elkülönítette, és a legfőbb ügyész kezdeményezte Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztését.

 

forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja