2022. augusztus 19. péntek - Huba
Online hírfolyam
2013 nov. 15.
Fejlődik a sport Esztergomban

A Nemzeti Tehetség Program üzenete kapcsán hívta meg november 14-ére Esztergom és térsége sportvezetőit, iskolaigazgatóit, testnevelőit, edzőit és sportolóit Baranya István, az Arany János iskola igazgatója.

 

A sportkonferenciát a Bazilika tőszomszédságában található patinás Balassa Bálint iskola emeleti dísztermében tartották. A rendezvényen két állami vezető, Völner Pál államtitkár és Kiss Norbert helyettes államtitkár is felszólalt, illetve meglepetésként Kökény Roland olimpikon is beszélt a közönséghez. A rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázati támogatásból megvalósuló, úgynevezett tehetségazonosító diák sportversenyekről, illetve a tehetségek felfedezéséről, azok gondozásáról és sikeréről számolt be Baranya István iskolaigazgató, a győztes projekt vezetője.

 

A találkozó első felében a pályázati programot mutatták be és a sporttehetségről, mint fogalomról beszéltek a pályázat nyertesei. Külön színt vitt az estébe az a sporttörténeti összefoglaló, amelyet Magyar György főiskolai tanár tartott. Izgalmas előadásban Esztergomból származó, Esztergomhoz kötődő olimpikonok életrajzairól beszélt. Érdekes epizód volt a konferencián, hogy a londoni olimpia egyik magyar hőse, aranyérmes bajnoka, a kajakozó Kökény Roland személyesen mesélte el pályafutását és sportkarrierjének várható folytatását. A felszólalók között volt két állami vezető is, Völner Pál államtitkár és Kiss Norbert sportügyi helyettes államtitkár.

 

Völner Pál kiemelte: látható, hogy a kormányzat elkötelezett a tömegsport mellett és fontos célként tűzte ki a sportélet fejlesztését, szem előtt tartva az egészségmegőrzés és a sportkultúra érdekeit. Ennek jó mutatója az olimpiákon történő szereplés, a kiemelten támogatott tizenhat sportág képviselői nagy sikerrel szerepelnek a nemzetközi megmérettetéseken. Az államtitkár hozzátette: a kiemelt sportágak fejlesztésében és a jó szereplésben Esztergomnak is jutott szerep.

 

Kökény Roland olimpiai bajnoknak köszönhetően a város újra belekerült a sporttörténelem könyvébe. Kiss Norbert sportügyi helyettes államtitkár esztergomi kötödéséről szólt és elmesélte, hogy ide, a ferencesekhez járt középiskolába. Viccesen megemlékezett arról, hogy a rendezvény házigazdája Baranya István volt a futballedzője, akivel mindig emlegetik azt a legendás gólt, amit akkor sikerült lőnie, amikor az edzői ukáz ellenére még pár másodpercig a pályán maradt.

 

A helyettes államtitkár a folytatásban rámutatott: amennyiben a kormány jövőre is tudja folytatni munkáját, több milliárd forint áll majd rendelkezésre esztergomi sportlétesítmények, például tornaszobák, tornatermek és tanuszodák, fejlesztésére. Ugyanakkor a tömegsportok mellett a jövőben egyformán fontos cél a szabadidős sportágak pályázati támogatása is, tette hozzá zárógondolatként Kiss Norbert.

 

forrás: hidlap.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja