2023. február 2. csütörtök - Karolina
Online hírfolyam
2014 jún. 17.
Erdők tűzvédelmét ellenőrizte a katasztrófavédelem, 163 szabálytalanság
A katasztrófavédelem 163 szabálytalanságot tárt fel abban az ellenőrzés-sorozatban, amelyben az erdők szabadéri tüzek elleni védelmét vizsgálták az ország nyolc megyéjében - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) szóvivő helyettese kedden az MTI-t.

Az akció során a szakemberek Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében június 11. és 13. között az erdőket és kétszáz méteres körzetüket vizsgálták - közölte Mukics Dániel. Mint elmondta: a három nap alatt 393 ellenőrzést tartottak.

 

A legjellemzőbb szabálytalanság az volt, hogy hiányzott az erdővel érintkező közút mellett a kétméteres védősáv, vagy ha meg is volt, éghető anyaggal volt tele. Ugyancsak gyakori hiányosság volt, hogy a tűzrakó helyeket nem jelölték meg, illetve előfordult, hogy nem megfelelően tartották karban azok környezetét. Több esetben arra derült fény, hogy hiányoznak a tűzrakás veszélyeire figyelmeztető táblák az erdőbe vezető utak, ösvények bejáratánál, az autós pihenőhelyeknél.

 

Az előírásoktól eltérően a dohányzásra, tűzjelzésre és nyílt láng használatára utaló figyelmeztető táblákat sem mindenhol helyezték ki - sorolta a szóvivő-helyettes. A katasztrófavédelem felhívta a területtulajdonosok figyelmét a hiányosságok pótlására, illetve az utóellenőrzés során ellenőrzik a szabálytalanságok megszüntetését - fűzte hozzá.

 

Végül hangsúlyozta, hogy a fokozott hatósági ellenőrzés eredményeképpen a 2012-höz képest az idén - csaknem azonos időjárási körülmények között - egyharmadára csökkent a szabadéri tüzek száma. Január elseje és június tizenötödike között 2012-ben 12 ezer 169, az idei év hasonló időszakában pedig 4 308 erdőtűz keletkezett - közölte Mukics Dániel.

 

Forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

-->
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja