2022. december 6. kedd - Miklós
Online hírfolyam
2014 júl. 02.
Elkezdődött: ezt minden harmadik ember megszenvedi
Idén a szokásosnál korábban kezdődött az allergiás tüneteket okozó parlagfű-szezon a gyomnövénynek kedvező időjárás miatt.

Orrfolyás, száraz torok, viszkető, begyulladt szem, viszkető bőr, tüsszögés – ezektől szenvednek azok, akik allergiásak a parlagfűre. Ez a fajta túlérzékenység bárkinél és bármikor kialakulhat, súlyosabb esetben asztma is kialakulhat. Sőt, ha ez hosszabbig ideig fennáll, akkor krónikus obstruktív tüdőbetegség is lehet a következmény – mondta Tombácz Zsuzsanna, a Csongrád megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője.

 

Nemzetközi statisztikai adatok szerint Magyarországon a lakosság 30 százalékának van valamilyen allergiás megbetegedése. Makk László, a szegedi tüdőgondozó intézet vezetője elmondta, a virágpor-allergiások 60 százaléka érzékeny a parlagfűre. Elhanyagolt esetben az allergiás náthában szenvedők 25-30 százaléka lehet allergiás asztmás. Ebben az esetben már alsólégúti tünetek – fulladás, köhögés, nehéz légzés, mellkasi feszülés – léphetnek fel.

 

A gyom virágzásának csúcspontján akár nyolcszáz pollenszemcsét is tartalmazhat egy köbméter levegő, miközben már tizenöt-húsz szemcse is kiválthatja az allergiás reakciókat. A betegeknek ráadásul, a kellemetlen tünetek mellett, több ezer forint gyógyszerekre fordított kiadást is hoz a parlagfű-szezon.

 

Forrás: hirado.hu

Fotó: Google

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja